Procházka začal zbierať podpisy pod prezidentskú kandidatúru

Nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka v ponelok odštartoval zber podpisov, aby mohol kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

01.07.2013 20:16
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (16)

Ako povedal, podpisy bude zbierať cez prázdniny a začiatkom septembra bude informovať o podrobnostiach priebehu a výsledkoch. Procházkovi budú pri zberaní podpisov pomáhať dobrovoľnícke tímy z rôznych kútov Slovenska. „Záujem prejavili mladí ľudia, ale aj ľudia v dôchodkovom veku, čo je veľmi povzbudivý signál,“ uviedol.

Procházka podporu politických strán nechce ako výmenu za niečo, pretože chce v prípade úspechu vykonávať úrad prezidenta bez záväzkov voči politickým stranám. Naopak, chce pôsobiť ako prvok rovnováhy voči moci politických strán.

„S vedením KDH som zviedol dosť náročný súboj a viem, že tú rovnováhu potrebujeme, že nepotrebujeme ďalšieho akoby člena Smeru, KDH alebo inej strany. Ak ma teda nejaká parlamentná skupina podporí, budú ľudia vedieť, že to nie je obchod, ale prejav stotožnenia sa s mojou predstavou výkonu verejnej služby,“ zdôraznil.

Prezidentskú kandidatúru už ohlásili a začali aj so zberom podpisov podnikateľ Andrej Kiska, poslanec za stranu SaS Peter Osuský a bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov od občanov. Procházka odišiel z KDH 18. februára. Minulý rok v hnutí založil platformu Alfa, ktorá sa pretransformovala na občianske združenie.

16 debata chyba