Parlament o verejnom dlhu napokon nerokoval

Debata o verejnom dlhu sa v pléne parlamentu napokon konať nebude. Predseda Národnej rady Pavol Paška síce zvolal na žiadosť troch poslaneckých klubov z Ľudovej platformy mimoriadnu schôdzu, kde sa mali rozoberať dôvody nárastu verejného dlhu na vyše 52 percent hrubého domáceho produktu, ako aj návrhy na jeho zníženie, poslanci však napokon neodsúhlasili program tejto schôdze.

02.07.2013 14:09 , aktualizované: 14:24
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

Paška schôdzu ukončil, poslanci sa v parlamente stretnú až po prázdninách. Zvolanie schôdze iniciovali vo štvrtok minulý týždeň tri opozičné strany Ľudovej platformy. Hovoriť na nej chceli o zadlžení Slovenska, ktoré v minulom roku stúplo na rekordnú úroveň. Zvolanie rokovania si podľa poslanca za stranu Most Ivana Švejnu vyžaduje súčasná situácia, keď vládny Smer niekoľkokrát odmietol zaradiť do programu aktuálnej schôdze diskusiu o liste, v ktorom rezort financií informuje parlament o dôvodoch nárastu dlhu a o opatreniach na jeho zníženie.

Informovať parlament o dôvodoch nárastu dlhu pritom minister financií musí na základe ústavného zákona o dlhovej brzde, keďže verejný dlh vlani dosiahol 52,1 percent hrubého domáceho produktu (HDP) a prekročil tak prvú 50-percentnú hranicu dlhovej brzdy.

„Chceme zaviazať vládu, aby pripravila konkrétne opatrenia na zníženie dlhu, a aby do budúcna predkladala len také návrhy zákonov do parlamentu, ktoré nezvyšujú, ale naopak, znižujú zadlženosť Slovenska,“ skonštatoval minulý týždeň podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec.

Frešo: Socialisti nevedia vládnuť bez zadlžovania

To, že mimoriadnu schôdzu k rekordnému zadlženiu Slovenska neotvorili, považuje predseda SDKÚ Pavol Frešo za zbabelosť a za ďalší dôkaz, že strana Smer nevie vládnuť bez zadlžovania budúcich generácií. „Slovensko nebolo ešte nikdy v histórii zadlžené tak, ako je dnes. Nebolo ani za Vladimíra Mečiara, keď sme si požičiavali za vysoké úroky, ani keď sme v rokoch 1998–2002 museli robiť tvrdé reformy,“ povedal. Rekordné zadlženie sa podľa neho rozbehlo až za prvej vlády Roberta Fica a pokračuje aj teraz, keď vládne druhýkrát.

„Socialisti zrušili všetko, čo tu fungovalo a teraz zisťujú, že im to spôsobuje obrovské problémy,“ skonštatoval Frešo. Vláda zvýšila dane, odvody a zošnurovala Zákonník práce, ale nielen, že to neprinieslo zvýšenie výberu daní, ale rast našej ekonomiky a výber daní to dokonca znižuje.

Po posledných číslach rastu HDP a výpadku daní sa dá podľa Freša konštatovať, že vždy, keď vládnu socialisti, Slovensko sa rekordne zadlžuje. „Vrcholom drzosti je, keď z toho minister financií obviňuje ľudí, ktorí šetria – správajú sa rozumnejšie ako socialisti, ktorí aj v týchto ťažkých časoch rozhadzujú. Existuje stará ľudová múdrosť: prikrývaj sa iba takou perinou, na akú máš. Je teda najvyšší čas, aby vláda prestala obviňovať ľudí a začala šetriť sama na sebe,“ vyhlásil.

Šéf SDKÚ pripomenul, že v marci premiér Robert Fico povedal, že „ak sa ukáže, že niektoré z rozhodnutí, ktoré sme urobili a zvážili, je vyslovene kontraproduktívne a škodí, no tak sme ho pripravení zmeniť.“ Preto Frešo vyzýva predsedu vlády, aby zmenil svoje rozhodnutia tak, aby sme sa vrátili z cesty zadlžovania budúcich generácií k tomu, čo v histórii tejto krajiny vždy fungovalo: k nízkym daniam pre zamestnávateľov, k nízkym odvodom pre najslabších a k heslu „pracovať sa oplatí.“

26 debata chyba