Beblavý: Zrušením príspevku pracujúcim matkám štát neušetrí

Poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ) začal hromadnú pripomienku proti návrhu ministerstva práce, ktorý by okrem iného zaviedol zrušenie vyplácania rodičovského príspevku pracujúcim ženám. Návrh by podľa neho umelo udržiaval matky v situácii, keď by boli tri roky bez pracovnej praxe.

03.07.2013 15:58
mama, pracujúci rodičia, dieťa, rodina,... Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Podľa Beblavého, pre rodiča, ktorý pracuje na pravidelný úväzok, je rodičovský príspevok potrebný na pokrytie nákladov na starostlivosť o dieťa, keďže bezplatná alebo nízkonákladová starostlivosť o deti do troch rokov neexistuje. „Uvedený návrh zároveň nepredstavuje žiadnu úsporu pre štátny rozpočet, keďže za nepracujúcich rodičov malých detí štát platí napríklad do Sociálnej poisťovne na ich budúce dôchodky a nemá príjem z odvodov a daní,“ uviedol Beblavý.

Ako Beblavý ďalej uviedol, pre rodiča, ktorý si privyrába, ide o prilepšenie a zároveň udržiavanie pracovných návykov, ktoré je aj z hľadiska európskej politiky zamestnanosti dôležité pre jeho neskoršie uplatnenie na trhu práce. Podľa Beblavého by novela zákona udržiavala matky v situácii, keď by počas rodičovskej dovolenky nemali žiadne pracovné skúsenosti, čo podľa neho diskriminuje a ničí ľudský kapitál.

Od začiatku budúceho roka by úrady práce a sociálnych vecí už nemali vyplácať rodičovský príspevok pracujúcim ženám. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

„Rodičovský príspevok sa navrhuje poskytovať len rodičom, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a z toho dôvodu nebudú vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť,“ uvádza rezort. Tým sa má podľa ministerstva poskytovanie rodičovského príspevku priblížiť legislatíve väčšiny členských štátov Európskej únie, v ktorých sa dávky obdobné rodičovskému príspevku poskytujú rodičom, ktorí z dôvodu osobnej starostlivosti o dieťa nepracujú.

23 debata chyba