Gašpar: Zásah v osade v Moldave nad Bodvou bola pátracia akcia

Policajný zásah v rómskej osade v Moldave nad Bodvou zo stredy 19. júna bola pátracia akcia, nie odveta. Povedal to v stredu členom ľudskoprávneho parlamentného výboru policajný prezident Tibor Gašpar.

03.07.2013 16:54
Policajný prezident Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (2)

Dodal, že väčšina doterajších informácií o ňom je nepravdivá, polopravdivá alebo zavádzajúca a nevychádza z objektívnych právd. Prípad prešetruje inšpekcia ministerstva vnútra. Pokiaľ sa preukáže, že niektorý z policajtov pri zásahu konal protizákonne, budú voči nemu prijaté opatrenia.

„Pokiaľ sa zistí pochybenie zo strany zasahujúcich policajtov a bude konštatované, že konal v rozpore so zákonom, budú prijaté voči nemu opatrenia,“ vyhlásil. Poznamenal, že polícia sa o Moldavu nad Bodvou zaujíma viac preto, lebo oproti vlaňajšku sa tam zhoršila bezpečnostná situácia. Gašpar zároveň uviedol, že sa bude zaoberať návrhom, aby sa akcie natáčali na video. „Vždy hovorím každému policajtovi, že musí po svojej činnosti zanechávať administratívnu stopu tak, aby bola kedykoľvek skontrolovateľná, je to verejný činiteľ, budem to určite iniciovať,“ doplnil.

Opozícii sa silové zákroky nepozdávajú. „Prevencia je dôležitejšia ako represia a sankcia,“ povedal Pavol Hrušovský z KDH. Šéf výboru Rudolf Chmel (Most-Híd) nepovažuje silu za najlepší prostriedok vynucovania si rešpektu voči policajtom. „Nepochybujem, že keby som bol ja obeťou takéhoto zásahu, že by som mal väčší rešpekt, ale toto nie je najlepší spôsob,“ uviedol.

Vladimír Jánoš zo Smeru zdôraznil, že ľudskoprávny výbor na základe doterajších informácií nevie povedať, či došlo k porušeniu ľudských práv, alebo nie. Pripomenul prebiehajúce vyšetrovanie. „Nemáme dosť informácií, stanovisko inšpekcie. Preto nevieme dnes povedať, či došlo, alebo nedošlo k porušeniu ľudských práv,“ uviedol Jánoš. Chmel súhlasí. „Správa od ministra je privšeobecná na to, aby sme vedeli uzatvárať stanoviská bez toho, aby sme vedeli, čo povie inšpekcia,“ poznamenal.

Ľudskoprávny výbor sa napokon uzniesol na tom, že po skončení šetrenia chce od ministra vnútra Roberta Kaliňáka správu inšpekcie. Kaliňákovi tiež výbor odporúča aktualizovať príslušné predpisy o vykonaní a dokumentovaní pátracích akcií policajného zboru. Poslanci chcú tiež počuť zistenia úradu splnomocnenca pre menšiny Petra Polláka.

Na výbore boli prítomní aj nečlenovia výboru, tak z radov poslancov, ako aj ľudskoprávnych aktivistov. Poslankyni Lucii Žitňanskej (SDKÚ), ktorá nie je členkou výboru, na rokovaní chýbal minister Kaliňák. Ten avizoval, že nemôže prísť, keďže ide na pohreb jedného z horolezcov zavraždených v Pakistane.

Polícia už vo štvrtok (20.6.) odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola podľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice – okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí, vrátane detí. Polícia po zásahu predviedla na výsluch 15 osôb, dve osoby obvinila z útoku na verejného činiteľa. Jeden z obvinených mal podľa polície na jedného zo zasahujúcich zaútočiť zozadu sekerou. Ten útok v poslednej chvíli odvrátil rukou.

2 debata chyba