Sopranistka Rybárska zo SND odchádza nahlas

V Opere Slovenského národného divadla pôsobila ako sólistka presne 30 rokov. Od konca júna však v tejto inštitúcii môže pracovať prinajlepšom ako členka zboru, javiskový technik či upratovačka - teda na "náhradných pozíciách", ktoré údajne SND známej opernej dive Ľubici Rybárskej ponúklo spolu s oznámením o zrušení jej pracovného miesta.

03.07.2013 20:00
Ľubica Rybárska, opera, SND Foto: ,
Ľubica Rybárska v Opere SND pôsobila ako sólistka okrúhle tri desaťročia.
debata (36)

Oficiálnu výpoveď Rybárska podľa vlastných slov do dnešného dňa nedostala a s divadlom sa preto mieni aj súdiť. Vedenie SND argumentuje faktom, že si speváčka, ktorá v ostatných rokoch odspievala len minimum predstavení, výpoveď prevziať odmietla. Informáciu o jej prepustení priniesol ešte v apríli týždenník Plus 7 dní.

Plánuje sa súdiť

„Trvám na svojom práve slušného zaobchádzania po 30 rokoch v Opere SND,“ povedala rozčarovaná sopranistka. Oznámenie o tom, že divadlo ruší jej pracovnú pozíciu, dostala koncom marca, vraj presne v deň okrúhleho jubilea svojho pôsobenia na jeho doskách. Oficiálnu výpoveď však nedostala, a teda ani nepodpísala do dnešných dní a práve to považuje za najväčší kameň úrazu.

„Je predsa neslýchané prepustiť takýmto spôsobom kohokoľvek v tejto republike. Zrušenie miesta a výpoveď – to sú dve rôzne veci. V praxi z toho vyplýva napríklad aj patová situácia, že ak by som nemala iné zamestnanie, nemohla by som sa ani prihlásiť na úrade práce. Nuž, ale aj takéto je správanie vedenia SND v poslednej dobe,“ vraví Rybárska, ktorá pôsobí aj ako pedagogička na Vysokej škole múzických umení.

„Bolo mi povedané, že so mnou divadlo bude rokovať o možnostiach externej spolupráce, ale nič konkrétne mi v tomto smere neponúkli,“ dodáva speváčka. Až kým jej nebude doručená oficiálna výpoveď, bude sa podľa vlastných slov naďalej považovať za zamestnanca SND a záležitosť plánuje riešiť súdnou cestou.

Generálny riaditeľ SND Marián Chudovský kauzu interpretuje trochu inak. „Potvrdzujem, že Ľubica Rybárska už nie je zamestnankyňou SND. Na základe organizačnej zmeny v Opere SND sa v zmysle Zákonníka práce pracovný pomer pani Rybárskej skončil dňom 30. júna. Došlo k znižovaniu sólistického stavu a práve jej miesto bolo zrušené z dôvodu, že bola dlhodobo nevyužívaná a neobsadzovaná. Pani Rybárska mala v kontexte posledných sezón len minimálny počet predstavení – ak mám byť konkrétny, za posledné dva roky to bolo po sedem, pričom naďalej poberala plný plat prislúchajúci k stálemu angažmán. Logicky teda bolo potrebné dohodnúť sa na inej forme spolupráce,“ približuje riaditeľ dôvody prepustenia.

Chudovský odmieta, že by nenavrhoval aj alternatívne riešenia. „Osobne som jej ešte v novembri pri pracovnom pohovore a následne aj písomnou formou navrhoval rozviazanie pracovného pomeru a následnú možnosť ďalšej spolupráce formou hosťovania. Oznámila mi, že sa k ponuke do 30 dní vyjadrí, avšak nestalo sa tak. K rozhodnutiu zrušenia jej pracovnej pozície som bol teda za týchto okolností prinútený.“ Na rozhodnutí prepustiť sólistku práve teraz vraj fakt, že je v SND práve 30. rokov, nezohral žiadnu úlohu. „Sú to skôr emotívne pokusy škandalizovať celú záležitosť. Faktom je, že pani Rybárska už dnes nespieva na požadovanej úrovni, ako pred rokmi a prejavuje sa to aj na zníženom záujme režisérov a dirigentov obsadzovať ju. S týmto pocitom sa, žiaľ, raz každý umelec musí vyrovnať.“

Spievala aj s Pavarottim

Ľubica Rybárska, rodáčka z Martina a absolventka bratislavskej VŠMU, v SND debutovala v Krútňave Eugena Suchoňa ešte v roku 1983. Sopranistka tu spievala náročné hlavné úlohy napríklad aj vo Verdiho Maškarnom bále, Macbethovi či Aide, alebo aj v Borodinovom Kniežati Igorovi či Pucciniho Tosce. V zahraničí sa predstavila na mnohých zájazdoch SND, a tiež ako hosťujúca sólistka philadelphskej opernej spoločnosti, parížskej Opery de Bastille či zürišského operného domu. Niekoľkokrát dokonca vystupovala po boku Luciana Pavarottiho. V posledných rokoch sa v SND objavila napríklad v aktuálnom naštudovaní Janáčkovej Jenůfy.

Dramatický odchod známej sopranistky z prvej scény pre Pravdu zhodnotil aj operný kritik Pavel Unger. „Keďže mi nie je známa komunikácia Ľubice Rybárskej s vedením Opery SND a sprostredkované informácie bývajú skreslené, ťažko objektívne posúdiť okolnosti ukončenia jej pracovného pomeru. Môžem sa teda vyjadriť len všeobecne. Optimálny je stav, keď divadlo ponúkne umelcovi úlohy zodpovedajúce jeho momentálnym dispozíciám a umelec ich akceptuje. Pokiaľ nedôjde k dohode ani na báze zníženého úväzku či externej spolupráce, každý významný sólista či sólistka – a Ľubica Rybárska ako dlhoročný vedúci dramatický soprán takou je – si zaslúži poctu vo forme dôstojného rozlúčkového večera.“

Marián Chudovský reaguje aj na obavy, že sa Rybárskej odchodom spúšťa väčšia vlna prepúšťania. „Personálne zmeny v súboroch SND sa dejú veľmi uvážlivo a pri individuálnom zhodnotení každého konkrétneho prípadu. V minimálnej miere sa ešte podobné zmeny budú diať, rozhodne však nie hromadne. Všetky zmeny, ktoré som v personálnom obsadení divadla za uplynulý rok urobil, boli na jeho ozdravenie potrebné. V divadle je skrátka priestor len pre efektívnych a naplno využitých ľudí, ktorí si svoje peniaze zaslúžia.“

Ponuka alternatívnych voľných miest je v prípade prepúšťania pre zrušenie pozície na mieste, hoci ponuka práce upratovačky v danom kontexte nevyznieva práve najvhodnejšie. V súlade so Zákonníkom práce si divadlo akurát musí dať pozor, aby v najbližších mesiacoch zrušený post sólistky opäť neobnovilo. No keďže už čoskoro sa začínajú divadelné prázdniny, k niečomu takému zrejme nedôjde.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba