Búrky aj povodne majú ohroziť až polovicu Slovenska

Približne na polovici územia Slovenska hrozia v sobotu búrky, na niektorých miestach aj prívalové povodne. Varuje pred tým Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal niekoľko výstrah.

06.07.2013 16:31
blesk, blesky, búrka, počasie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pre búrky vydal výstrahu prvého a druhého stupňa. Druhý stupeň platí pre niektoré oblasti západného a stredného Slovenska. Ojedinele sa tam očakáva výskyt búrok. S nimi môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 30 – 50 mm a nárazy vetra rýchlosť 20 – 25 m/s.

Prvý stupeň výstrahy platí pre časť západného, stredného severného a východného Slovenska. Ojedinele sa tam očakáva výskyt búrok. S nimi môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 15 – 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 15 – 30 m/s.

Pri spomínaných búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Pre Liptovský Mikuláš, Brezno, Banskú Bystricu, Zvolen, Detvu Rimavskú Sobotu, Rožňavu a Revúcu platí aj hydrologická výstraha prvého stupňa, ktorá varuje pred prívalovými povodňami. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uvádzajú hydrológovia, ktorí predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

1 debata chyba