Fico: Budovanie štátu je nekonečná úloha, povznesme sa nad šarvátky

Budovanie štátu je nepretržitá, stála a nekonečná úloha, ktorá stojí aj pred súčasnými slovenskými duchovnými predstaviteľmi, intelektuálmi a politikmi, ktorí dnes nezávislú a demokratickú Slovenskú republiku spravujeme. Na tejto platforme sa musia spájať slovenské politické strany a hnutia a je úplne jedno, či sú v pozícii alebo opozícii. Na dnešných oslavách 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na bratislavskom Devíne to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer).

07.07.2013 21:49
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico počas slávnosti pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda, ktorá sa konala na Devíne.
debata (357)

„Budovanie štátu je vyšší princíp mravný a je to platforma zákona prežitia Slovákov v 21. storočí,“ doplnil premiér. Zároveň vyzval všetkých, aby si osvojili a rozvíjali schopnosť brániť a rozvíjať národné a štátne záujmy Slovenska. „Želám si, aby sme sa vedeli povzniesť nad malicherné politické šarvátky tam, kde treba prejaviť štátnické myslenie aj skutky,“ odkázal. Dodal, že 20 rokov nezávislosti aj postavenie a kredit SR v modernej Európe zaväzujú politikov k tomu, „aby sme slúžili ľuďom, ktorí žijú na území Slovenska“.

Tému budovania štátu spomenul v súvislosti s Bernolákovcami a Štúrovcami, ktorí túžili po nezávislosti a po správe vecí verejných. „Túžili obnoviť samostatnosť a uchopiť správu vecí verejných opäť do vlastných rúk, ako to bolo za Pribinu, kniežaťa Rastislava a kráľa Svätopluka,“ doplnil Fico. Zdôraznil, že mladá, dvadsaťročná Slovenská republika nadväzuje na všetky produktívne podnety Nitrianskeho vojvodstva a Veľkej Moravy.

Predseda vlády vyzdvihol význam vierozvestcov Cyrila a Metoda. Pripomenul, že priniesli našim predkom písmo – hlaholiku. „Konštantín geniálne do života uviedol zázrak, že iba písmo dokáže zachytiť myšlienky. Inak by sa slová dali prekrútiť. Preto dodnes platí – iba napísané pretrváva,“ podčiarkol Fico. Poukázal aj na to, že Cyril bol zástancom pluralitného modelu kultúry, ktorý otvára možnosť, aby sa prejavili všetky tvorivé prúdy, aby sa aktivizovali nielen vyvolení, ale rovnoprávne všetky národy.

Premiér poukázal tiež na to, že solúnski bratia Cyril a Metod udávali tón, ako sa na Veľkej Morave formovala domáca i zahraničná politika. „Aj spôsob, ako sa cez volených starejšinov vyvíjal demokratický spôsob vládnutia,“ doplnil. Pripomenul, že odkaz na cyrilo-metodskú tradíciu je aj v slovenskej ústave. Vyhlásil tiež, že „máme povinnosť uvádzať cyrilo-metodskú tradíciu do života“.

Na slávnosti sa zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer), členovia vlády, viacerí poslanci či zástupcovia cirkví. Slávnosť otvorila štátna hymna a prejav premiéra. Na programe boli aj spevácke vystúpenia či citáty z Proglasu, teda predslovu staroslovienskeho prekladu Biblie.

357 debata chyba