Prázdniny majú aj parlament a vláda

Prázdniny nie sú výsadou len študentov a učiteľov, dovolenkový čas sa dotkne aj viacerých štátnych inštitúcií. Parlament, vláda a súdy budú fungovať tradične vo voľnejšom režime.

08.07.2013 12:00
parlament, poslanci, NR SR Foto: ,
Minulý týždeň sa začali parlamentné prázdniny.
debata (4)

Od minulého týždňa sa už skončila parlamentná sezóna. Podľa ústavy snemovňa zasadá neustále. Prax je však taká, že schôdze pléna zvoláva šéf parlamentu. Iniciatívu na zvolanie schôdze môže vyvinúť aj opozícia, ak zozbiera aspoň tridsať podpisov. Na rokovaní pléna a výborov je potom poslanec povinný sa zúčastniť.

Zákonodarcovia však dlhých šesť týždňov do parlamentu neprídu. V skutočnosti to bude ešte dlhšie obdobie. Od 20. augusta síce začnú rokovať výbory, to je však záležitosť nanajvýš pol dňa, celý deň rokuje len ústavnoprávny výbor, ktorý musí zaujať stanovisko takmer k všetkým bodom programu. Riadna schôdza pléna sa začne 3. septembra. Vlani bola situácia odlišná, nástupom novej vlády mal parlament schôdze aj na prelome prázdninových mesiacov.

Poslanci o dlhom voľne nechcú ani počuť. Pavol Abrhan z KDH povedal, že každý využije letný čas tak, aby sa okrem pracovných povinností venoval aj relaxu a rodine, „lebo aj poslanci sú len ľudia“. Poznamenal, že majú tiež naplánované viaceré stranícke akcie. „Leto je čas na to, aby sme pripravovali poslanecké návrhy zákonov spolu so svojimi asistentmi. Trend je taký, že poslaneckých návrhov zákonov je stále viac, čo je dobré, lebo práve poslanci sa najviac pohybujú medzi ľuďmi. Môžu tak zachytávať ich problémy,“ zhodnotil Abrhan.

Róbert Madej zo Smeru vníma letné mesiace ako priestor na individuálnu prácu poslancov v teréne okrem čerpania dovoleniek. „Septembrová sezóna príde veľmi rýchlo,“ podotkol. Tiež nepochybuje, že poslanci v auguste budú pripravovať návrhy novej legislatívy. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ako sa pozná, bude týždeň venovať rodine a sedem týždňov politike. „Možno poslanci, ktorí len prídu na hlasovanie, odhlasujú zákony a odídu, tak pre nich sú prázdniny super luxus a znamenajú dva mesiace voľna. Tí, ktorí to berú tak, že nielen parlamentom je politik živý, si voľno jednoducho nedoprajú,“ usúdil Matovič.

O letnom režime vlády rozhoduje premiér

Ako bude vláda zasadať, je vecou premiéra. On určuje rytmus schôdzí. Zvyčajne však cez leto býva dvoj- až trojtýždňová pauza. Pracovný čas nemajú členovia vlády presne stanovený. Zákon im ani neprikazuje, ako si majú vyberať voľno. Platení sú stále, bez ohľadu na to, či pracujú, oddychujú, alebo sú chorí.

Vláda naposledy zasadne v stredu a potom sa až do 7. augusta nestretne. Ministri však hovoria, že naďalej budú fungovať v rezortoch a na voľno si nechajú len krátky čas. Premiér Robert Fico dovolenku v zahraničí neplánuje. „Ak si nájde niekoľko voľných dní, tak ich strávi na Slovensku,“ povedal riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte nemal predstavu, čo bude robiť. „Počas vládnych prázdnin by som chcel určite vidieť svojho syna, pretože ešte presne nevie, aká je moja úloha v rodine, keďže ma vidí iba občas. Takže na chvíľu by som sa chcel venovať rodine,“ naznačil minister. Šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča podľa jeho hovorcu Michala Kaliňáka čaká pracovné leto. O pobyte pri mori sa zmienil len ako o možnosti.

Aj súdy menej pojednávajú

Prázdniny zasiahnu aj život na súdoch. K rozhodovaniu sa plénum Ústavného súdu vráti až začiatkom septembra. „Podobne to bolo aj v minulých rokoch, sudcovia však rozhodovali minimálne v senátoch,“ povedala pred časom hovorkyňa súdu Anna Pančurová. Bývalý ústavný sudca Eduard Bárány pripomenul, že ak je niečo naliehavé, okrem senátov môže zasadať aj plénum.

Zvyčajne si však väčšina sudcov berie dovolenky, a tak je skôr pravdepodobné, že sa zídu trojčlenné senáty ako všetci trinásti sudcovia pléna. Ako vysvetlil Bárány, plénum rozhoduje v konaniach o súlade právnych predpisov, o výklade ústavy, o niektorých disciplinárnych veciach. Senáty sa zaoberajú ústavnými sťažnosťami, čo je väčšina agendy.

Prázdniny sa dotknú rovnako bežných súdov. V niektorých okresoch nemajú napríklad vytýčené civilné pojednávania počas hlavnej letnej sezóny. Šéf ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej menej intenzívny režim na súdoch zdôvodnil práve dovolenkami. „Nepochybne však sudcovia majú služby, kde v zmysle lehôt musia rozhodovať o väzbe a iných procesných prostriedkoch v rámci trestného práva,“ objasnil. Zo skúsenosti tiež vie, že je ťažké dostať účastníkov konania v tomto období na pojednávanie. Preto sa dôležitejšie pojednávania vytyčujú skôr do júna a od septembra. „Neznamená to, že jednoduché drobné veci meritórne súdy nerozhodujú,“ do­dal.

Podľa hovorcu Krajského súdu v Bratislave Pavla Adamčiaka nielen krajský, ale aj ostatné súdy v obvode majú vytýčené pojednávania na júl a august vo všetkých oddeleniach. Je to však podľa neho v menšom počte, pretože si mnohí sudcovia čerpajú dovolenky. „Sudcovia využívajú tento čas na napísanie súdnych rozhodnutí, prípadne mnohé senáty rozhodujú vo veciach, ktoré možno rozhodnúť v zmysle Občianskeho súdneho poriadku bez pojednávania,“ zakončil Adamčiak.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba