Vláda má odporúčanie, ako zohľadniť práva LGBTI ľudí

Pri príprave zákonov, ktoré sa dotýkajú práv LGBTI komunity, by vláda mohla do budúcnosti prihliadať na medzinárodne uznávané Jogjakartské princípy.

08.07.2013 12:30
homosexuáli, gejovia, homosexuál Foto: ,
Ilustračné foto
debata (12)

Ide o súbor odporúčaní, ktoré definujú ľudské práva ľudí s inou sexuálnou orientáciou a vzťahujú sa na špecifické životné situácie, v ktorých sa často ocitajú. Výbor pre LGBTI ľudí na svojom poslednom zasadnutí odporučil vláde, aby ich vzala na vedomie. Napriek tomu, že ich prijatie ju nebude k ničomu zaväzovať, pre ľudí z komunity by to po nedávnom schválení osobitného motívu trestného činu spáchaného z nenávisti pre sexuálnu orientáciu bol ďalší významný krok k rešpektovaniu rozdielnosti.

Právo na vzdelanie, primeranú životnú úroveň či slobodu vyjadrovania predstavuje len zlomok definícií, ktoré dokument obsahuje. Na Slovensku dnes jasné pomenovanie ľudských práv pre LGBTI ľudí, ktoré by pri príprave či pripomienkovaní zákonov slúžili ako návod, chýba. To je aj hlavným dôvodom, prečo sa výbor rozhodol konať.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť verí, že vláda princípy zoberie na vedomie. „Uvedením Jogjakartských princípov do života má naša krajina šancu pridať sa k vyspelým demokratickým štátom, ktoré plné rešpektujú ľudskú dôstojnosť LGBTI ľudí. Tento proces síce bude náročný a dlhý, vláda Roberta Fica však prvýkrát naznačuje, že je ochotná ho začať,“ hovorí.

Jogjakartské princípy nie sú pritom nijakou novinkou. Dokument bol prijatý už v roku 2006 skupinou významných expertov z rôznych štátov, ktorí dlhodobo pôsobia vo sfére ľudských práv. Bol preložený do šiestich svetových jazykov a pred dvoma rokmi ich vydal aj náš Úrad vlády. Na ľudskoprávne princípy sa pri svojej činnosti už viackrát odvolali inštitúcie OSN či Rady Európy.

Podľa Macka prijatím dokumentu nejde o vytváranie nejakých nadštandardných práv pre LGBTI komunitu. „Predstavujú komplexné zhrnutie záväzkov štátov rešpektovať, ochraňovať a napĺňať ľudské práva všetkých ľudí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu a rodovú identitu,“ vysvetľuje. Hoci majú len odporúčací charakter, môžu podľa neho slúžiť ako interpretačné pravidlá v sporných prípadoch napríklad pred Európskym súdom pre ľudské práva.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba