Vládny špeciál s pozostatkami vojaka Kavuliaka pristál v Bratislave

Vládne lietadlo priviezlo na Slovensko rakvu s telesnými pozostatkami čatára Daniela Kavuliaka, ktorý sa stal obeťou teroristického útoku v Afganistane.

10.07.2013 07:13 , aktualizované: 19:52
vojak, rakva, Kavuliak Foto: ,
Rakvu s pozostatkami slovenského vojaka Daniela Kavuliaka nesú po prílete lietadla na bratislavské letisko.
debata (221)

Rakvu zosnulého vojaka vojaci čestnej stráže za zvukov štátnej hymny odovzdali rodine a pohrebnému vozidlu. Na ceremoniáli sa zúčastnil predseda vlády Robert Fico, podpredseda vlády a minister zahraničia Miroslav Lajčák aj minister obrany Martin Glváč. Ako povedal Fico, vojak bude mať v piatok štátny pohreb.

Lietadlo malo pred odletom z Afganistanu technické problémy, najprv s tankovaním, potom sa mu prehrial motor, odletieť sa mu podarilo až na tretí pokus.

S Kavuliakom sa ešte dnes na základni NATO v Kandahári rozlúčili vojaci všetkých krajín, ktoré sa zúčastňujú na misii v Afganistane. Na poslednej rozlúčke sa zúčastnila slovenská vládna delegácia pod vedením premiéra Roberta Fica.

Po smútočnom akte sa uskutočnil krátky brífing, na ktorom premiér Fico a minister obrany Martin Glváč informovali novinárov o stave zranených slovenských vojakov, ktorých hneď po prílete do Afganistanu navštívili v nemocnici.

„Majú najvyššiu možnú lekársku starostlivosť, aká tu je, majú ich na starosti špecialisti, ktorí sa zaoberajú týmto typom zranení,“ povedal Fico. Stav jedného zo zranených vojakov je stabilizovaný, komunikuje pri plnom vedomí, informoval v telefonáte z Kandaháru vyslaný redaktor Pravdy Peter Kováč. Druhý ťažko zranený, ktorý má poranenú hlavu, je v umelom spánku a majú ho pravdepodobne ešte dnes previezť na Slovensko.

Premiér sa rozprával s ľahko zraneným vojakom Milanom Kuderom, ktorý mu celý incident opísal. „Zo strážnej veže bez akéhokoľvek varovania vystrelil niekoľko presne mierených výstrelov, nebola žiadna šanca na ochranu v tom okamžiku,“ priblížil.

Nášho vojaka počas útoku zachránil nôž, zastavil guľku

Obetí útoku by bolo možno viac, keby nemal ďalší vojak Miroslav Stanek okolo pása pripevnený nôž. Ten zastavil guľku letiacu len z niekoľko metrov vzdialeného guľometu, z ktorého na slovenskú jednotku strieľal terorista. „Chalani sa mi vždy smejú, že mám pri sebe nôž. Ten nožík som si kupoval v Iraku a nepočítal som s tým, že mi zachráni život tu v Afganistane,“ povedal rotný Stanek novinárom.

„Chcel by som sa poďakovať svojim chlapcom, ktorí tam boli a ktorí sa zachovali tak, ako sa zachovali,“ dodal. Mrzí ho však, že už nedokáže splniť to, čo svojim vojakom sľúbil. „Že keď odtiaľto pôjdeme nazad, tak si dáme na Slovensku jedno pivo. To, že ja som mal šťastie, druhí ho nemali. Možno ho viac potrebovali oni.“ Z Afganistanu však ani po tragickej udalosti odísť nechce. „Prišiel som sem s chalanmi, oni mi dôverujú, nenechám ich tu,“ ukončil.

Ostatní vojaci, ktorí utrpeli ľahšie zranenia, sú v poriadku. Niektorí z nich dokonca počas ceremoniálu niesli rakvu so svojím zosnulým kamarátom. Všetci štyria dostali ponuku vrátiť sa dnes špeciálom do vlasti, avšak odmietli ju.

Premiér Robert Fico s ministrom obrany Martinom... Foto: Peter Kováč, Pravda
Fico, Afganistan Premiér Robert Fico s ministrom obrany Martinom Glváčom pri slovenských vojakoch v Afganistane.

Slovensko nezmení svoj postoj k terorizmu

„Naši vojaci tu robia veľmi dobrú robotu. Nič nezmeníme na našom prístupe v boji proti terorizmu. Vláda SR v spolupráci s inými krajinami bude ďalej pokračovať v odstraňovaní terorizmu, pretože to nie je cesta, ako riešiť politické otázky,“ povedal predseda vlády po smútočnom ceremoniále.

V čase, keď v utorok došlo k útoku, slovenská jednotka pri letisku cvičila príslušníkov afganských ozbrojených síl.

Teroristu, ktorý v utorok zaútočil na slovenskú jednotku v afganskom Kandaháre, budú podľa ministra obrany vyšetrovať aj za účasti našich ľudí. „Je zadržaný a bude prebiehať klasické vyšetrovanie aj za účasti našich príslušníkov ozbrojených síl, takže budeme mať všetky informácie aj o tom útoku, aj ako to pokračuje ďalej,“ vyhlásil minister.

Útok sa podľa ministra odohral o 12:15 lokálneho času (9:15 nášho času). „Išlo o tzv. green-on blue útok, keď zo strážnej veže na letisku v Kandaháre strieľal pravdepodobne príslušník Afganskej národnej armády,“ vysvetlil s tým, že išlo o infiltrovaného teroristu.

Pri streľbe z guľometu zasiahol našu jednotku, ktorá v priestore vojenskej základne nacvičovala činnosť Tímu rýchlej reakcie (QRT – Quick reaction Team). Vojaci, ktorí útok prežili, tvrdia, že streľba prišla odzadu, bez akéhokoľvek varovania, úplne nečakane. „Strieľať na spolubojovníkov z tak krátkej vzdialenosti a spôsobiť takéto následky je podľa mňa zbabelosť,“ myslí si o incidente premiér Robert Fico. Terorista strieľal z veže, ktorá podľa vojakov od nich nebola ďalej ako 30 metrov. Naši vojaci paľbu opätovali, proti lietajúcim guľkám sa však brániť nedalo.

V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl. Od roku 2004 sa v operácii ISAF vystriedalo viac ako tritisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.

Ochrana premiéra bola tajná

Príchod členov vlády aj s vyšetrovateľmi sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík pred odletom nechcel hovoriť, ako sa bude delegácia chrániť. „Viem, ale nemôžem o tom hovoriť,“ poznamenal Bulík. V utorok bolo známe, že lietadlo s politikmi odletí do Kandaháru v najbližších hodinách niekedy v noci. Bývalý náčelník nevidí problém v tom, že nebol oznámený presný čas odletu a príletu a odkryté ďalšie súvislosti.

Generál Bulík zdôraznil, že najskôr sa musí udalosť v Afganistane dôsledne vyšetriť. Podľa neho sú nastavené isté metódy a opatrenia, ktoré okamžite po útoku nasledujú, aby sa zabezpečila funkčnosť misie a zvýšila sa bezpečnosť vojakov. Na otázku, či budú teraz na základni preverovať všetkých afganských vojakov, nechcel odpovedať. „To tiež spadá do režimu utajenia, s tým, že sa po podrobnom vyšetrení prípadu nastavia ešte lepšie podmienky na zaručovanie bezpečnosti vojakov,“ poznamenal Bulík. Dodal, že podobným prípadom sa nedá stopercentne vyhnúť.

Predpokladá, že sa celkom určite budú zisťovať motívy útočníka a jeho prípadné napojenie na miestne skupiny, ktoré pôsobia proti účasti medzinárodných síl.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #zabitý slovenský vojak