Slováci v Afganistane musia byť v strehu

Po vyše desiatich rokoch pôsobenia v Afganistane už aj Slovensko prišlo o čistú kolónku v listine strát.

10.07.2013 07:22
debata (6)

Stalo sa v poradí 29. krajinou, ktorá za účasť v misii platí najvyššiu cenu. Celkovo koaličné sily pod velením NATO doteraz podľa bilancie icasualties.org v Afganistane majú 3 348 padlých. V súčasnosti v operácii Medzinárodných bezpečnostných podporných síl (ISAF) v Afganistane pôsobí 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl. Od roku 2004 sa v ISAF v polročných cykloch vystriedalo viac ako 3-tisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.

Posledná z rotácií sa uskutočnila minulý týždeň, keď do Afganistanu odišlo 127 slovenských vojakov. Ich predchodcov na Slovensku privítal štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec, ktorý pripomenul júnový masaker pod Hindúkušom. „Význam vašej práce si uvedomujeme viac od chvíle, keď sa terorizmus a jeho následky po prvýkrát reálne dotkli slovenských občanov. Nedávne tragické udalosti v Pakistane, pri ktorých zomreli dvaja slovenskí horolezci, dokazujú, že terorizmus nepozná hranice,“ citoval ho portál rezortu obrany.

Slovensko sa zapojilo do úsilia o stabilizáciu Afganistanu v októbri 2002, keď v rámci operácie Trvalá sloboda, vedenej Spojenými štátmi, vyslalo na leteckú základňu Bagram 40-člennú ženijnú jednotku. Neskôr, už v rámci misie ISAF, poskytlo aj 16-člennú odmínovaciu jednotku pre kábulské letisko. V roku 2006 sa obe jednotky zlúčili a pôsobili na leteckej základni v afganskej metropole. Už ďalší rok sa však slovenskí ženisti sťahovali na letisko v Kandahári, kde ich jednotka slúžila až do konca minulého roka.

Slovensko postupne posilňovalo strážne jednotky, ktoré dnes tvoria najpočetnejšiu súčasť jeho afganskej misie. Naši vojaci strážia najväčšiu vojenskú základňu NATO v provincii Kandahár. Príslušníci slovenskej armády sa už piaty rok zúčastňujú aj na výcviku afganských národných bezpečnostných síl v Tarin Kowte na juhu krajiny. Bratislava pritom zvažuje, že by inštruktorov v Afganistane ponechala aj po roku 2014, keď spojenecké sily plánujú dokončiť sťahovanie svojich bojových jednotiek.

Výcvik afganských vojakov sa však pre cudzincov stáva čoraz riskantnejším poslaním. Stále totiž pribúdajú útoky ľudí v uniformách afganských bezpečnostných síl na členov zahraničných armád. Pri takzvaných „útokoch znútra“ za posledných päť rokov zahynulo viac ako sto vojakov NATO. O nevyhnutnej ostražitosti vie svoje aj čatár Karol Tomáš, ktorý sa nedávno vrátil zo svojej druhej misie v Afganistane. Na základni v Tarin Kowte bol v tíme, ktorý sa podieľa na výcviku miestnych vojakov. Na možnosť, že spojenec sa zrazu zmení na nepriateľa, bol pripravený.

„V rámci výcviku sme sa na tento problém zamerali už na Slovensku. Osobne som sa s ničím podobným nestretol. Samozrejme, keď sa pohybujete v afganskom prostredí, musíte byť ustavične v strehu,“ povedal pre Pravdu. „Naši vojaci majú obrovskú výhodu v tom, že sa z koaličných jednotiek asi najlepšie dokážu vcítiť a zžiť s afganským obyvateľstvom. Aj preto sme pri nasadení až doteraz nemali signály, že by sa nás týkali ohrozenia zo strany Afgancov, ktorých cvičíme,“ dodal slovenský čatár.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba