Linka radí ako prežiť prázdniny

Prázdniny ovplyvňujú aj volania na Linku detskej istoty. Telefonátov síce nie je výrazne viac ako cez školský rok, ale menia sa témy, o ktorých chcú deti so psychológmi hovoriť.

10.07.2013 13:00
Anketa: Pôjde vaše dieťa vo vašich šľapajách? Foto:
Ilustračné foto
debata

„Chcú informácie, ktoré sa týkajú koníčkov a záujmov, teda ako zmysluplne využívať voľný čas, prežívať prázdniny naplno alebo majú len jednoducho potrebu komunikovať,“ hovorí Želmíra Gerová z Linky detskej istoty, ktorú prevádzkuje UNICEF. Pomoc na linke však hľadajú aj dospelí.

Podľa psychologičky problém, ktorý deti majú s prázdninovým programom, závisí od toho, čo pre nich pripravili rodičia. „Týka sa to najmä detí do 12 rokov, tie staršie zvyčajne hovoria, že si program urobia samy a na čas ničnerobenia sa tešia, chcú si ho užiť,“ hovorí Mária Tóthová-Šimčáková. Rodičia by podľa nej mali zabezpečiť, aby deti počas prázdnin trávili čas aj vonku, nielen za počítačom. A pomáhať si môžu s programom pre deti napríklad aj v rámci susedskej výpomoci. „Nie každý rodič má na to, aby zaplatil pre dieťa prázdninový tábor,“ dodáva. Aj rodičia, ktorí nechávajú staršie deti samy doma, by podľa nej mali mať pre deti dohodnutý istý prázdninový režim. Napríklad, že dopoludnia budú čítať knihu, potom nakúpia a popoludní pôjdu von.

Cez prázdniny by rodičia nemali deťom pripomínať školu. „Prázdniny sú v prvom rade o oddychu. Ale precvičovanie hravou formou toho, čo sa naučili, je najmä pre deti, čo skončili prvú triedu, dôležité. Inak za dva mesiace takmer všetko zabudnú,“ hovorí psychologička Mária Tóthová-Šimčáková. Čítanie, písanie a počítanie sa pritom dá trénovať rôznymi spôsobmi. „Môžu napríklad napísať list alebo pohľadnicu starým rodičom, čítať nápisy či počítať sumy na účte,“ dáva návod. Na Linku detskej istoty však volajú aj rodičia. Pred prázdninami a aj počas nich najčastejšie tí, ktorí si pýtajú radu, ako dosiahnuť úpravu styku s dieťaťom a striedavú starostlivosť o dieťa. Počet takýchto telefonátov stúpol najmä zo strany mužov. „Informujú sa o tejto možnosti pred rozvodom, ale často aj po rozvode,“ hovorí Gerová.

Vyhradené časy na poradenstvo pre rodičov sú na linke tri dni v týždni. „Na rodičovskú poradňu volajú najčastejšie so školskými problémami, napríklad s problémami s učením, šikanovaním, ale aj pri podozrení na záškoláctvo či užívanie drog,“ hovorí Gerová. Často sa však sa na linku obracajú aj pre problémy so správaním dieťaťa po rozchode alebo rozvode rodičov. Pred koncom prázdnin zas stúpa najmä počet telefonátov rodičov budúcich prváčikov, ktorí chcú vedieť, čo čaká ich dieťa v škole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba