O budove spisovateľských organizácií zrejme rozhodne súd

Rokovania medzi Spolkom slovenských spisovateľov (SSS) a správcovskou firmou ARTHUR DS, ktorá získala za kontroverzných okolností do prenájmu sídelnú budovu SSS a Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS), nesmerujú k dohode a spor bude pravdepodobne musieť rozhodnúť súd. Na tlačovej konferencii spolku to povedal nový predseda SSS Miroslav Bielik.

10.07.2013 15:42
Laurinská Foto: ,
Budovu na rohu Laurinskej ulice dostala do prenájmu správcovská firma ARTHUR DS.
debata

„Prijala sa taká nájomná zmluva, ktorú keď dostali do rúk členovia predstavenstva, s hrôzou zistili, že sme bezdomovci,“ konštatoval Bielik s tým, že spisovateľské organizácie sa podľa zmluvy majú z budovy vysťahovať.

Správcovská firma získala päťposchodovú budovu v najužšom centre Bratislavy, na Laurinskej ulici, formálne do prenájmu na desať rokov za nájomné, ktoré je podľa Bielika niekoľkonásobne nižšie ako trhové ceny. Reálne však môže prenájom trvať až 35 rokov, keďže obe spisovateľské organizácie sú povinné na požiadanie správcovskej firmy prenájom pravidelne predlžovať. Zároveň by na základe tejto zmluvy mali správcovskej firme ručiť svojím majetkom za úver, z ktorého chce financovať svoj podnikateľský zá­mer.

„Stanovisko nového vedenia je, že budova je nepredajná a musí slúžiť na kultúrne účely. Zmluva je pre nás neprijateľná a nedôveryhodná a k jej podpisu viedol celý rad podvodov,“ vyhlásil čestný predseda SSS Jaroslav Rezník st. Zmluvu podľa neho za spisovateľské organizácie podpísali osoby, ktoré na to nemali oprávnenie.

debata chyba