Tehelné pole začali búrať, základy nového položia možno už na jeseň

Tehelné pole, ktoré bolo od nepamäti domovom bratislavského futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava, začali v stredu búrať buldozéry.

10.07.2013 16:37
štadión, Tehelné pole, búranie, Bratislava Foto: ,
Štadión Tehelné pole v Bratislave začali v stredu búrať ťažké stroje. Na mieste svojho predchodcu má vyrásť nový, jeho výstavba by sa mala začať na jeseň, najneskôr na jar 2014.
debata (18)

Vyše sedemdesiatročný štadión, ktorý posledné roky chátral, by mali zbúrať do štyroch mesiacov. V závislosti od dĺžky búracích prác sa začne aj výstavba novej modernej arény s kapacitou vyše 20-tisíc miest. Ak by sa naplnil priaznivejší scenár, s jej výstavbou by sa mohlo začať už na jeseň. „Je ťažké dnes povedať, kedy bude nový štadión dokončený, a kto sa bude podieľať na jeho financovaní. Ak nám prispeje štát, budú určité prvky nadštandardné, pretože si to reprezentácia vyžaduje. Zíde sa nám každá koruna,“ povedal pred novinármi majiteľ Slovana Ivan Kmotrík.

Štadión Tehelné pole v Bratislave začali v...
Legendárne Tehelné pole má nahradiť jeho...
+7Nápis, ktorý nenechá chladným žiadneho belasého...

Súčasťou štadióna majú byť aj kaviarne, detské ihriská, administratívna budova. „Ide nám o to, aby to tu žilo aj počas všedných dní, nielen raz za dva týždne na domácom zápase. Chceme do okolia štadióna pritiahnuť rodiny s deťmi,“ načrtol plány na širšie využitie areálu budúceho štadióna Kmotrík. Ak by sa majiteľovi belasých podarilo v rokovaniach získať peniaze od štátu, tie by sa týkali iba samotného štadióna resp. hracej plochy a tribún. Na financovaní okolitých budov sa vláda podieľať nebude.

„Trh s bytmi je v dnešných časoch presýtený, a neviem vám povedať či budeme schopní predať dve poschodia bytov, alebo všetkých 17 poschodí,“ povedal majiteľ Slovana na margo výškovej budovy, ktorá by mala byť súčasťou projektu. Podľa Kmotríka nie je zatiaľ isté, aké honosné bude okolie novej arény, no je ochotný akceptovať aj skromnejší variant. Celkové náklady by nemali presiahnuť hranicu 72 miliónov eur.

Štadión by mal stáť do roku 2016.
Administratívne priestory budúceho areálu na...
+6Administratívne priestory areálu na Bajkalskej...

„Som rád, že po dnešnom dni zostane len Moldavsko jedinou európskou krajinou, ktorá nemá štadión na reprezentačné účely v hlavnom meste,“ povedal prezident futbalového zväzu Ján Kováčik. Podľa neho bude mať zväz v priestoroch štadióna svoje sídlo a sieň slávy, a reprezentácia bude mať štadión k dispozícií bezodplatne, bude teda platiť len za služby," dodal Kováčik.

Otáznik naďalej visí aj nad firmou, ktorá by mala stavbu zhotoviť. V prípade spoluúčasti štátu by muselo byť vyhlásené aj verejné obstarávanie, a o víťazovi by rozhodla najnižšia cena. Nový štadión, ktorého vizualizácia bola verejnosti prezentovaná už skôr, by mal poskytovať štandard najvyššej úrovne, a spĺňať prísne kritériá UEFA, na organizáciu vrcholných podujatí. Tribúny by mali byť dvojpodlažné a prekryté ľahkou oceľovou konštrukciou s plastovou membránou. Podobné konštrukcie zdobia aj tribúny okruhov v motoristickom seriáli Formule 1. Architekt Karol Kállay, ktorý za návrhom štadióna stojí, má skúsenosti s výstavbou podobných projektov, napríklad v susednom Poľsku.

Ako spomínajú na Tehelné pole hráčske legendy

Ľudovít Zlocha: Na „proletárskej“ tribúne boli vždy najlepší fanúšikovia. Súperovi krídelníci na tej strane veľa neuhrali, lebo tá kulisa bola fantastická. Naša generácia si doma na Tehelnom poli verila aj keby došiel kombinovaný majster sveta, pretože sme tu mali výborné zázemie.

Jozef Vengloš: Slovan bol pre mňa jedným symbolom už v rodine, keďže môj strýko zaňho hrával. Ako hráč najradšej spomínam nielen na krásne návštevy, ale aj na ľudí, ktorí v tom čase v Slovane pôsobili.

Alexander Vencel st.: Prišiel ten čas, na ktorý sme všetci čakali. Verím, že spomienky a nostalgia pri pohľade na okolie Tehelného poľa rýchlo pominú a na novom štadióne bude opäť eufória a krásne zápasy. Bolo tu nádherne, avšak prišla tá chvíľa, kedy aj toto treba zmeniť a dúfam, že k lepšiemu.

18 debata chyba