Štrnásť rád ako sa brániť zlodejom áut

Krádeže vozidiel sú na dennom poriadku a s pribúdajúcim počtom áut sa tohto druhu kriminality tak skoro nezbavíme. Jedinou možnosťou je dobre svoje vozidlo chrániť a zabezpečiť proti neoprávnenému použitiu. Prinášame vám niekoľko základných pravidiel, ktorých používaním zlodejom poriadne skomplikujete situáciu.

30.09.2008 06:50
autá, parkovanie Foto: ,
Parkovanie na bratislavských sídliskách je komplikované.
debata

1.
Auto si riadne poistite proti odcudzeniu a vykradnutiu. Nespoliehajte sa na to, že auto vašej značky nie je frekventované v policajných štatistikách odcudzených vozidiel. Kradne sa všetko. Ak nie na predaj, tak na náhradné dielce.

2.
Nespoliehajte sa na zabezpečovacie zariadenie montované priamo od výrobcu. Investujte do ďalšieho mechanického alebo elektronického zabezpečovacieho zariadenia. Najlepšie do ich kombinácie. Napríklad do zamykania radiacej páky a alarmu s ochranou interiéru. Veľmi účinné je pieskovanie skiel.

3.
Aj pri krátkodobom opustení vozidla si berte so sebou kľúče, auto riadne zamknite a aktivujte alarm a všetky zabezpečovacie systémy. Nezabúdajte ani na uzamknutie volantu po vytiahnutí kľúča zo spínacej skrinky.

4.
Ak je to možné, parkujte na frekventovaných a v noci osvetlených miestach, prípadne na strážených parkoviskách. Občas miesto tradičného parkovania zmeňte.

5.
Pri starších vozidlách so spoločným kľúčom pre veko nádrže a zámku vozidla investujte do kúpy nového veka nádrže s odlišným kľúčom.

6.
Parkujte vždy s kolesami vytočenými smerom k obrubníku. Zlodejom tak skomplikujete prípadné odtiahnutie.

7.
Nenechávajte si vo vozidle voľne viditeľné cenné predmety a doklady, vždy vyberajte odnímateľné súčasti autorádií a ak je to možné, zamykajte aj schránku pred spolujazdcom.

8.
Ak dávate vozidlo do servisu, zabráňte, aby mali jeho pracovníci k dispozícii vaše doklady s identifikačnými číslami, aby ich nemohli zneužiť pri výrobe falošných dokladov.

9.
Pri kúpe ojazdeného vozidla sa nespoliehajte len na vizuálnu kontrolu identifikačných čísiel. Pokiaľ nepoznáte pôvod vozidla, overte ho lustráciou v špecializovanej spoločnosti.

10.
Pri kúpe ojazdeného vozidla zo zahraničia dávajte prednosť sprostredkovanej kúpe cez dovozcu od ktorého sa môžete v prípade problémov dožadovať náhrady škody. Aj napriek povinnej kontrole originality k nim totož môže dôjsť.

11.
Na zmätenie zločincov je vhodné, ak označíte vozidlo nálepkou iného zabezpečovacieho zariadenia, ako je vo vozidle namontované. Inak je nálepka úplne zbytočná. Zlodejom skôr pomôžete.

12.
Majte poznačené všetky identifikačné znaky vozidla, teda VIN kód, prípadne číslo motora, podvozku, karosérie, výrobné číslo zabezpečovacích zariadení a tiež takzvané „markanty", teda drobné odlišnosti, ktorými sa vaše vozidlo odlišuje od ostatných vozidiel tej istej značky, typu a farby. Uľahčíte tak prácu polícii i poisťovni.

13.
Ak vám už auto ukradnú, nahláste krádež polícii v čo najkratšom čase.  Zabránite tak vyvezeniu vozidla za hranice (schengenu),v čase, keď po ňom ešte nie je vyhlásené pátranie.

14.
Pri vykradnutí vozidla do príchodu polície s ničím nemanipulujte. Mohli by ste zahladiť typický rukopis páchateľa sťažiť tak prácu polícii.

debata chyba
Články podľa značiek