Rozhodnutie o Csatárym odložili, chýbala doručenka o predvolaní

Košický krajský súd vo štvrtok nerozhodol o zaradení odsúdeného Lászlóa Csatáryho (98), ktorému sú pripisované vojnové zločiny z čias druhej svetovej vojny, do ústavu na výkon doživotného trestu odňatia slobody.

11.07.2013 10:25
Csatáry Foto:
László Csatáry
debata (3)

Csatáry, ktorý žije v Budapešti, neprišiel a súd do dnešného dňa nedostal doručenku o tom, či si prevzal predvolanie. Sudkyňa preto odročila verejné zasadnutie súdu na neurčito. „Musíme vyčkať, kým sa nám vráti doručenka, a potom rozhodneme,“ uviedla. Ak si Csatáry zásielku v danom termíne neprevzal, košický súd môže požiadať príslušný maďarský súd, aby zabezpečil doručenie predvolania. Pokiaľ odsúdený odmietne na zasadnutie prísť, súd potom môže rozhodnúť aj v jeho neprítomnosti.

Obhajca Csatáryho vo štvrtok pred súdom uviedol, že s odsúdeným nemá žiadny kontakt a nevie, či si predvolanie prevzal. Csatáry pritom v minulosti súdne zásielky preberal. Československý súd v Košiciach 8. júna 1948 uložil Csatárymu v jeho neprítomnosti trest smrti. Senát Krajského súdu v Košiciach 31. januára 2013 zmenil trest pre Csatáryho na doživotné väzenie.

Maďarská prokuratúra v júni tohto roku vzniesla žalobu voči Csatárymu, v ktorej tvrdí, že obvinený pomáhal pri deportáciách Židov do koncentračného tábora Osvienčim. Budapeštiansky súd pozastavil trestné stíhanie s tým, že Csatáry za trestný čin uvedený v obžalobe už bol odsúdený.

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala (SWC) zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde mnohých v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

3 debata chyba