Bezák sa do Trnavy nevráti, novým arcibiskupom je Orosch

Pápež František vo štvrtok vymenoval za nového trnavského arcibiskupa doterajšieho apoštolského administrátora Jána Oroscha.

11.07.2013 12:05 , aktualizované: 14:18
Ján Orosch, arcibiskup Foto:
Ján Orosch
debata (155)

Svoje menovanie pápežom Františkom zverejnil nový arcibiskup napoludnie na modlitebnom zhromaždení za účasti duchovných arcidiecézy v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Prečítal na ňom list pápežského nuncia Maria Giordana z 28. júna, o ktorom do štvrtka bolo potrebné zachovať mlčanlivosť. Zhromaždenie prijalo správu potleskom.

V liste nuncia sa uvádza, že pápež František týmto gestom ocenil Jána Oroscha za jeho dlhoročnú horlivosť v pastoračnej službe, najmä v poslednom roku vo funkcii apoštolského administrátora arcidiecézy. Ján Orosch poslal svoj súhlas s prijatím postu 2. júla. Slávnostná vysviacka by sa mala uskutočniť 30. augusta na výročný deň vysvätenia katedrálneho chrámu. Náhradný termín je 7. september.

Nový trnavský arcibiskup považuje menovanie za prejav pápežovej dôvery a cení si, že ho menoval práve František, ktorý mu je blízky svojou duchovnosťou. Zástupcom médií povedal, že plánuje pokračovať v krokoch, ktoré začal realizovať ako apoštolský administrátor a veľké zmeny zatiaľ nepripravuje. Spolieha sa pritom aj na tím spolupracovníkov. Predpokladá, že sa v nasledujúcom období stretne aj so svojím predchodcom Róbertom Bezákom. „My sme sa už niekoľkokrát stretli, on vie, že som mu povedal, že arcidiecéza i arcibiskupstvo sú pre neho stále otvorené,“ povedal Orosch.

Orosch sa chce stretnúť s Bezákom

Arcibiskup má záujem o upokojenie situácie v arcidiecéze, ktorá nastala a trvá po odvolaní Bezáka. Podľa neho je najdôležitejšia modlitba. „Neveriaci to skôr vnímajú v politickej i občianskej rovine, veriaci vedia, že keď žijú s Bohom, nemusia mať obavy, že by aj v takejto ťažkej situácii, ako je dnes, nevedeli zorientovať,“ uviedol arcibiskup Orosch.

Apoštolským administrátorom sede vacante sa stal po tom, čo pápež Benedikt XVI. odvolal k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára, arcibiskupa Róberta Bezáka. Tento krok pápeža vyvolal širokú odozvu a nesúhlas veriacej i laickej verejnosti. Kroky na jeho rehabilitáciu neutíchajú ani dnes.

Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu sa na funkciu trnavského arcibiskupa skloňovali viaceré mená. „Biskup Orosch mal počas posledného komplikovaného roka možnosť preukázať svoje schopnosti. Z menovania je zjavné, že Vatikán presvedčil,“ tvrdí pre Pravda.sk.

S najväčšou pravdepodobnosťou je tak zrejmé, že Bezák na Slovensku pôsobiť nebude, keďže najbližším biskupom, ktorý po dosiahnutí 75 rokov požiada pápeža o uvoľnenie z úradu, bude rožňavský biskup Vladimír Filo. Stane sa tak v úvode roka 2015 a potenciálne by tak Bezák mohol obsadiť uvoľnené miesto. „Pôsobenie Bezáka v Rožňave nepredpokladám,“ uzavrel Gazda.

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák sa do Trnavy... Foto: SITA
Bezák, bilbord Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák sa do Trnavy vlani vrátil prostredníctvom bilbordov.

Stále tak nie je jasné, čo bude s emeritným arcibiskupom Róbertom Bezákom. Konferencia biskupov Slovenska na začiatku júla rozhodla, že sa postará o jeho materiálne zabezpečenie. Po 75. plenárnom zasadnutí KBS v Nitre to vyhlásil jej predseda arcibiskup Stanislav Zvolenský. Bezákovi sa zakrátko skončí jeho sabatický rok a stále nie je jasné jeho ďalšie pôsobenie.

Biskupi sa preto jeho prípadom zaoberali. „Konferencia biskupov Slovenska rozhodla, že materiálne zabezpečenie emeritného trnavského arcibiskupa monsignora Bezáka je dôležitou úlohou Konferencie biskupov Slovenska v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou. Čiže je rozhodnuté, že toto materiálne zabezpečenie bude uskutočnené a jeho konkrétna podoba bude dohodnutá s monsignorom Róbertom Bezákom,“ uviedol Zvolenský.

Kauza zmien v Trnavskej arcidiecéze

  • 18. apríla 2009: Pápež Benedikt XVI. vymenoval správcu farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze a redemptoristu Róberta Bezáka za nového trnavského arcibiskupa. Zároveň Svätý Otec prijal zrieknutie sa úradu trnavského arcibiskupa Jána Sokola pre dosiahnutie veku 75 rokov v súlade s Kánonickým právom.
  • 6. júna 2009: Róbert Bezák bol vysvätený za biskupa Trnavskej arcidiecézy.
  • január – február 2012 Do Trnavskej arcidiecézy prišla apoštolská vizitácia. Viedol ju litoměrický biskup Jan Baxant. Ako informovala internetová stránka arcidiecézy, obsahom vizitácie bola správa cirkevných majetkov a personálna agenda. Podľa medializovaných informácií obsahom vizitácie malo byť aj to, že trnavský arcibiskup Róbert Bezák údajne svätil na kňazov kandidátov kňazstva, ktorí nezískali odporúčanie biskupa vo svojej diecéze alebo predstaveného v reholi. Róbert Bezák pozval Svätú stolicu na vizitáciu v septembri 2009. Tá sa v tom období neuskutočnila. Vizitácia v roku 2012 mala preveriť, kde sú vnútorné problémy.
  • júl 2012: Pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012 odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy a menoval a ustanovil za apoštolského administrátora Trnavskej arcidiecézy „sede vacante“ Jána Oroscha, jej dovtedajšieho pomocného biskupa. O svojom odvolaní informoval už 1. júla 2012 počas svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave sám Róbert Bezák. Skonštatoval, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a netuší, komu jeho práca prekážala. Svätá stolica trnavskému arcibiskupovi najskôr navrhla, aby sa vzdal funkcie sám a keď to neurobil, prišlo jeho odvolanie. Za Bezáka sa postavili mnohí veriaci a tiež viaceré osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života. Biskupi katolíckej cirkvi na Slovensku však vyzvali veriacich, aby s rešpektom a s dôverou prijali rozhodnutie Svätého otca odvolať Róberta Bezáka z úradu trnavského arcibiskupa.
  • august 2012: Bezák mal pôsobiť ako výpomocný duchovný v Radvani, kde je jeho rehoľa redemptoristov, v Radvani sa však nezdržiaval..
  • 4. júla 2013: Arcibiskup Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský a predseda KBS povedal, že KBS bude v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou v najbližších dňoch riešiť materiálne zabezpečenie odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý príde k 1. augustu 2013 o miesto výpomocného duchovného v Radvani a teoreticky by mohol skončiť aj na úrade práce.
  • 11. júla 2013: Svätý Otec František vymenoval nového trnavského arcibiskupa, stal sa ním doterajší apoštolský administrátor Ján Orosch.
155 debata chyba