Ktoré mäso je bezpečnejšie

Každý škandál s potravinami zo zahraničia smeruje k odporúčaniam kupovať slovenské výrobky. Prečo máme veriť našim potravinám?

12.07.2013 12:00
kura, kurča, mäso, hydina Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

„Slovenské farmy aj mäsokombináty, kde sa porážajú zvieratá, sú pod stálou veterinárnou kontrolou. Ide o dobre vyladený systém,“ tvrdí šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Podávanie antibiotík v slovenských chovoch je podľa Bíreša len vo výnimočných prípadoch, keď nastane stav tzv. zdravotnej krízy. Zvieratá sprevádzajú na bitúnky tzv. rodné listy, z ktorých možno vyčítať, ako boli chované. V prípade nálezu zvyškov nežiaducich látok hrozí farmárom vysoká pokuta a označenie neférového chovateľa. "Pustiť takýto výrobok von by si nezobral na tričko žiaden veterinárny lekár. Raz a navždy by sa znemožnil,“ povedal veterinárny lekár Ivan Kostúr.

Na otázku, ktoré mäso je z pohľadu zvyškov antibiotík najbezpečnejšie, zostavil Jozef Bíreš takýto rebríček: hovädzie, jahňacie, bravčové a napokon kuracie mäso. A čo jedia Slováci? Najmenej hovädzie a jahňacie, dovedna ani päť až šesť kíl, zato ročne skonzumujú najviac bravčoviny, a to až 30 kilogramov, a ďalších 20 kíl tvorí hydina, vôbec najlacnejšie mäso na trhu.

Všeobecne platí, že čím je chov extenzívnejší, tým je zdravší, čiže prosperujú zvieratá, ktoré sú na pastve, či kŕdle kurčiat žijúce vo voľných výbehoch. Táto produkcia je však aj výrazne drahšia, pri kurčatách je to aj dve eurá na kilograme oproti hydine z veľkochovov. Dobrou zásadou je nakupovať potraviny čerstvé, a to od pestovateľov, chovateľov a spracovateľov, ktorých má spotrebiteľ osobne preverených.

S plošným vylúčením antibiotík z veterinárskej praxe sa však podľa Bíreša v najbližšej budúcnosti nepočíta. "Keď je zviera choré, má infekciu a zápal, nemôže zostať neošetrené. Iná vec je, ako minimalizovať používanie antibiotík. To sa dá dosiahnuť očkovaním napríklad proti salmonele, ktorá je nebezpečná nielen pre hydinu, ale aj ľudí.

"Ak zaočkujeme proti salmonele, posilníme imunitný systém živočícha a nemusíme potom použiť antibiotiká,“ povedal Bíreš. Očkovanie ľudí je zasa podľa profesora Vladimíra Krčméryho cestou, ako sa vyhnúť napríklad chrípke, ktorá spúšťa choroby dýchacích ciest. Tie sa potom liečia antibiotikami. Nemusia ich použiť spravidla tí, čo boli zaočkovaní, lebo nedostali chrípku.

Anketa

Čo si myslíte o pribúdajúcich prípadoch, keď sa v kuracom a už aj bravčovom mäse zistilo nadmerné množstvo liekov?

Štefan Turčina, (62), Ružomberok, dôchodca Mäso nakupujem v domácom mäsiarstve. Tam ho dovezú čerstvé, mäsiar mi pred očami z neho odkrojí a keďže pochádza zo slovenského chovu, asi je dobré. Okrem antibiotík v mäse mi prekážajú aj ustavičné potravinové škandály z Poľska. Už toľkokrát kontroly zistili, že ich potraviny sú poškodené a napriek tomu sa stále dovážajú a nič sa proti tomu nerobí.

Agnesa Fazekašová (55), Malé Trakany, opatrovateľka v Rakúsku Kedysi sme hydinu chovali doma, ale už ju nedržíme, a preto sme odkázaní na nákupy v obchodoch. Začínam však rozmýšľať, že by som sa k domácemu chovu aj vrátila. Alebo nebudem kupovať mäso až v takej miere ako predtým. Jesť ho však musíme, pretože nie sme vegetariáni. Zostáva nám len dúfať, že práve to mäso na našom tanieri je dobré.

Adrienne Al Alawinová, 46, Spišské Podhradie, dokumentárna pracovníčka V dnešnej dobe človek asi naozaj nevie, čo konzumuje. Je mi jedno, čo zjem, ak potravina nie je viditeľne pokazená. Vždy hrozí, že lieky v bravčovine sa nájdu aj u nás, ale ak je niekto zvyknutý roky jesť mäso, stane sa z neho odrazu vegetarián? Veľa robí aj psychika. Niekedy, keď človek nevie, čo zje, nič sa mu nestane a keď príliš nad všetkým rozmýšľa, môže si chorobu aj privodiť.

Adriana Habranová, 22, Utekáč, barmanka Väčšinou jedávam ryby, ale občas si dám aj kuracie. Treba si však dávať pozor na to, čo jeme. Človek, čo si bežne kupuje kuracinu v obchodoch, len ťažko zistí, čo sa v nej naozaj nachádza, ale nákupom v hypermarketoch zasa nahráva lacnejšia cena. Snažím sa kupovať aj bioprodukty, lebo podľa mňa ich výrobcovia predchádzajú práve týmto škandálom. Ani ich výrobky nie sú určite stopercentné, ale hrozí tam menšie nebezpečenstvo.

Maximilián Němec, 39, Havířov, videoproducent na voľnej nohe Kauzy ako pridávanie vody do mrazených rýb, dofarbovanie mäsa či jeho dopovanie antibiotikami sú neférové praktiky voči zákazníkovi. Väčšinou konzumujem zeleninové jedlá, mäsa veľa nejem. Len teraz som počul o ďalšej kauze v Číne, kde chceli predať 46 rokov staré zmrazené kuracie stehná. Aj to ma len utvrdzuje v tom, že mäso si budem aj naďalej kupovať u svojho mäsiara. Je to síce drahšie, ale lepšie je priplatiť si, ako riskovať zdravie.

5 debata chyba