Búrky ľuďom škodia čoraz viac

S ochladením sa opäť zvyšuje riziko búrok, ktoré môžu uškodiť nielen elektronike, ale aj ľuďom. Štvrtková udalosť, keď sa v horehronskej obci Heľpa po údere blesku rozhoreli hospodárske budovy a zasahovať museli hasiči, nie je v súčasnosti ojedinelá.

12.07.2013 12:00
blesk, búrka Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Počet škodových udalostí v niektorých poisťovniach už po uplynutí prvých šiestich mesiacov prekročil celkový počet z vlaňajška.

Ide napríklad o poisťovňu Uniqa. „V roku 2012 sme ukončili likvidáciu 231 škodových udalostí, za prvý polrok 2013 sme ukončili likvidáciu 337 škodových udalostí,“ spresňuje riaditeľ oddelenia poistenia majetku a zodpovednosti Miloš Valko.

Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavla Faška za to môže najmä striedanie vysokých a nízkych denných teplôt. „Napríklad celý predĺžený víkend bol v znamení búrok. Niektoré boli veľmi výrazné, nielen čo sa týka počtu bleskov, ale aj množstva spadnutých zrážok. Napríklad pred týždňom v piatok v Hurbanove napršalo v priebehu necelej hodiny 30 milimetrov zrážok,“ podčiarkuje Faško. Veľký bol aj počet bleskov. Podľa oficiálnych informácií SHMÚ počas prvého júlového týždňa preletel blesk medzi oblakom a zemou celkovo 31¤830-krát a medzi oblakmi sa blýskalo 6¤645-krát.

Podobná situácia sa môže opakovať aj v najbližších dňoch, keďže Slovenskom sa má opäť presúvať front, ktorý môže opäť spôsobiť silné búrky. Najviac chúlostivé sú pri búrkach prakticky všetky zariadenia s elektronikou. Nejde iba o počítače, ale napríklad aj o moderné plynové kotly, tepelné čerpadlá, satelitné prijímače, televízory či práčky. Podľa Mariana Krčmára zo spoločnosti LP – axis, odborníka na ochranu pred bleskami, je jedinou stopercentnou ochranou úplné odpojenie týchto prístrojov od elektrickej či dátovej siete. „Samozrejme, ľudia nie sú stále doma, aby mohli vždy odpájať počítač či televízor. Dostatočnú ochranu poskytnú aj správne zhotovené bleskozvody a prepäťové ochrany, ktoré zabránia prieniku vysokého napätia do citlivých zariadení,“ vysvetľuje Krčmár.

Aj napriek tomu však mnoho rodín prepäťovú ochranu nemá. V takých prípadoch pri priamom zásahu blesku či pri údere elektrického výboja môžu nastať škody. Keďže úder blesku patrí medzi riziká, ktoré je zvyčajne zahrnuté do poistenia nehnuteľností, mnoho ľudí nahlási škodu dúfajúc, že ju poisťovňa zaplatí. Podľa Zuzany Eliášovej z finančnej skupiny ČSOB však musia dokázať, že búrka škodu naozaj spôsobila. „Poisťovňa vyhodnotí nahlásenú škodovú udalosť poisteným ako likvidnú v tých prípadoch, keď je úder blesku spoľahlivo zistený a preukázaný pri obhliadke podľa tepelných a mechanických stôp, ako je napríklad zhorenie, ohorenie, roztavenie, zoškvarenie, prepálenie,“ podotýka Eliášová. Rodina má odškodnenie zaručené v prípade, že má uzavreté aj pripoistenie proti prepätiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba