Bezák pôjde do zahraničia, lúčil sa na Pohode

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák sa stal prekvapením druhého dňa multimediálneho festivalu Pohoda.

13.07.2013 14:24 , aktualizované: 14:44
Bezák Foto: ,
Róbert Bezák počas diskusie na Pohode.
debata (640)

Bezák vo svojej takmer hodinovej diskusii predstúpil pred zaplnený stan Europa, kde rozprával o tom, čo prežil za posledné dva roky. Hoci moderátor diskusie Štefan Hríb hovoril o „pekle, ktorým si prešiel“, z Bezáka nebolo na pódiu cítiť sklamanie či pesimizmus, ale miestami dojatie.

Svoju budúcnosť však so Slovenskom nespája. Na pódiu priznal, že uvažuje o odchode do zahraničia. Kam presne, nekonkretizoval, najradšej by ostal niekde v Európe. „Aj keď ma ľudia majú radi, Slovensko sa pre mňa na tejto úrovni zatvára. Nechcel som, ale dá sa žiť aj inde. Je trošku smutné byť disidentom, ale ak to bude treba. Nemôžem žiť z toho, že mi ľudia zatlieskajú, poznajú ma, na ulici ma zastavia, to nie je môj život. Môj život je mandát, ktorý chcem mať a keď ho inde budem mať, tak za ním pôjdem,“ povedal.

Organizátori festivalu Bezákovu účasť do soboty tajili, hoci jeho prítomnosť už v piatok prezradil napríklad bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. Na svojom facebookovom účte poznamenal, že je veľmi rád, že ho slovenská strana do Trenčína znovu pozvala, aby sa podieľal na diskusiách, kde sa zúčastní napríklad aj emeritný arcibiskup Trnavy.

Bezák: Na nič neprišla odpoveď

„Slovensko bude bez teba chudobné,“ reagoval Hríb. Na záver diskusie prišiel na pódium aj katolícky kňaz Anton Srholec, ktorý Bezákovi dal požehnanie a v modlitbe spoločne so všetkými ľuďmi mu zaželali šťastný koniec jeho kauzy.

Katolícky kňaz Anton Srholec (vľavo) a bývalý... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
POHODA: Diskusia s Bezákom Katolícky kňaz Anton Srholec (vľavo) a bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

Bezák hovoril aj o novom trnavskom arcibiskupovo Jánovi Oroschovi, ktorý na jeho miesto prišiel po roku od jeho odvolania. Jeho vymenovanie vníma Bezák ako uzatvorenie kruhu s tým, že nevie, či sa všetky akcie na jeho podporu dostali na najvyššie miesta. „Na nič neprišla odpoveď, na nič,“ povedal. „Ostaňte mladými aj o 30 rokov. To je dôležité. Nenechajte si to nikdy zobrať,“ odkázal Bezák návštevníkom Pohody. Tlieskal mu celý stan.

V utorok 2. júla uplynul rok odvtedy, čo Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Od augusta minulého roka má Bezák pôsobiť ako výpomocný duchovný v banskobystrickej Radvani, kde je jeho rehoľa redemptoristov.

V Radvani sa však nezdržiava. O miesto výpomocného duchovného v Radvani príde k 1. augustu. O jeho umiestnení by mala rozhodnúť rehoľa redemptoristov, ktorej je členom, a po odvolaní z postu trnavského arcibiskupa patrí opäť pod jurisdikciu predstavených v tejto reholi.

640 debata chyba