Mladí sa cítia byť občanmi EÚ, trápi ich nezamestnanosť

Takmer 70 percent mladých ľudí v Európskej únii sa cíti byť občanmi únie, hoci trpia vysokou mierou nezamestnanosti.

14.07.2013 16:55
nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Medzi mladými je 23,2 percenta nezamestnaných, zatiaľ čo priemer v EÚ bez ohľadu na vek je 11 percent, informoval riaditeľ informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel o výsledkoch zistení Eurobarometra.

Na Slovensku je podľa májového prieskumu nezamestnaných až 34,6 percenta mladých ľudí do 25 rokov, kým celková nezamestnanosť je 14,2 percenta. Najhoršie je na tom Grécko, kde je bez práce 59,2 percenta mladých, pričom nezamestnaných je celkovo 26,8 percenta. V Španielsku je to 56,5 mladých a celková nezamestnanosť dosahuje 26,9 percenta. Nasleduje Chorvátsko s 52,1 percentami mladých bez práce, pričom celková nezamestnanosť v krajine je 16,5 percenta. V Portugalsku je bez práce 42,1 percenta mladých a celkovo tu je nezamestnanosť 17,6 percenta.

Hajšel skonštatoval, že mladí Európania sa v porovnaní s inými vekovými kategóriami menej zaujímajú o eurovoľby. V roku 2009 bola účasť na eurovoľbách 43 percent, pričom účasť mladých ľudí od 18 do 24 rokov bola 29 percent. Na Slovensku bolo voliť z tejto vekovej kategórie iba 13 percent, volebná účasť na Slovensku bola 19,6 percenta. „Napriek tomu, že účasť mladých na verejnom živote je viditeľná a mladí chcú ovplyvňovať verejný a politický život aj v EÚ, aj na Slovensku, neponáhľajú sa k voľbám,“ poznamenal Hajšel.

Na národných voľbách na Slovensku sa však zúčastnilo 51 percent mladých, pokiaľ v EÚ je to 38 percent. Z toho podľa Hajšela akoby vyplývalo, že mladí sa na Slovensku viac zaujímajú o národnú politiku ako o európsku. Hoci na otázku, či sa cítia byť Európanmi, mladí na Slovensku sa oveľa častejšie identifikujú s EÚ, ako je priemer na Slovensku.

Pokiaľ ide o ďalšie výsledky z prieskumu, tak dá sa povedať, že mladí od 15 do 24 rokov považujú voľby za efektívny nástroj, ako sa možno podieľať na politickom živote, myslí si to vyše 60 percent z nich. V porovnaní s ostatnými vekovými skupinami však považujú za efektívne aj iné nástroje. Asi 18 percent označilo aj demonštrácie a takmer 17 percent si myslí, že účinným nástrojom sú aj štrajky.

29 debata chyba