Beblavý: Organizácie zo školstva nezverejnili desiatky pracovných miest

Organizácie ministerstva školstva vytvorili v rámci miliónových projektov z eurofondov desiatky pracovných miest, avšak verejnosť sa o nich nemala možnosť dozvedieť. Tvrdí to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ), ktorý preto vyzýva ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer), aby tento postup rezortných organizácií skontroloval.

15.07.2013 16:20
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý z SDKÚ.
debata (10)

„Ministerstvo školstva sa rozhodlo, že nebude dávať peniaze z eurofondov školám, ale že ich rozdá cez vlastné inštitúcie. V prvých mesiacoch tohto roka minister Čaplovič podpísal 14 národných projektov vo výške 238 miliónov eur. Je kľúčové, aby miesta, ktoré v rámci projektov vzniknú, boli obsadzované na základe výberových konaní a aby sa o ne mohli uchádzať kvalifikovaní ľudia,“ domnieva sa Beblavý.

Dodal, že v rámci projektov boli celkovo vytvorené pracovné miesta pre tisícky ľudí. „Z toho u stoviek ľudí ide o dobre platenú stabilnú prácu na niekoľko rokov,“ uviedol poslanec. Rezortným organizáciám poslal žiadosť o informáciu, koľko pracovných miest vzniklo od 1. januára 2013 v rámci národných projektov a či bola pri týchto pracovných miestach zverejnená možnosť uchádzať sa o ne, a ak áno, na ktorom mieste bola táto informácia zverejnená.

Metodicko-pedagogické centrum (MPC) dostalo podľa Beblavého v rámci nových projektov 25 miliónov eur. „Z týchto projektov v roku 2013 zamestnalo 20 ľudí a podľa vlastných slov finalizuje zamestnávanie ďalších aspoň 47. Napriek žiadosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám nám MPC neposkytlo žiadne dôkazy o tom, že tieto miesta boli niekedy skutočne zverejnené,“ tvrdí poslanec.

Podobne Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) vytvoril 80 pracovných miest, žiadne z nich neboli podľa Beblavého zverejnené. „Riaditeľ si nasypal popol na hlavu a miesta začal zverejňovať,“ uviedol poslanec. ÚIPŠ minulý týždeň vo svojom stanovisku napísal, že prijímanie zamestnancov do národných projektov zabezpečoval v súlade s platnou legislatívou. „Tá neukladá povinnosť prijímať pracovníkov projektu cez verejný konkurz,“ informoval ústav.

Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák tvrdí, že rezortné organizácie disponujú právnou subjektivitou. „Obsadzovanie pracovných miest nie je v kompetencii rezortu, ale spomínaných organizácií,“ podčiarkol.

10 debata chyba