Kolaps v poliklinike. Pacientovi nemusí vždy pomôcť lekár

Ak skolabuje človek v priestoroch polikliniky alebo lekárne umiestnenej v jej budove, ešte to neznamená, že sa mu tam dostane prvej pomoci.

16.07.2013 12:00
sanitka, záchranka Foto:
Záchranári musia naraz poskytnúť pomoc pacientom aj v priestoroch polikliniky, pred ňou, či v lekárňach.
debata (3)

Hoci by sa mohlo zdať, že ak je budova plná zdravotníckych pracovníkov, nemal by s tým byť problém. Stáva sa, že tí radšej volajú tiesňové linky. Záchranári tak poskytujú prvú pomoc aj na miestach, kde by ju mohol dať lekár či iný zdravotnícky personál. Právnik však upozorňuje, že prvú pomoc sú podľa zákona povinní poskytnúť všetci ľudia a zdravotníci o to viac.

Svoje skúsenosti s takou situáciou má aj záchranár Roland Száz: „Raz sa stalo, že pacient odpadol priamo pred ambulanciou lekára a ten sa bál vyjsť von na chodbu, a tak privolali nás,“ tvrdí. Zachraňoval aj pätnásťročného mladíka, ktorý odpadol v lekárni v poliklinike. Keď tam prišiel, chlapec sedel na stoličke nikým nesledovaný. V lekárni, kde bolo v tom čase dosť ľudí, nikto nereagoval na otázku, čo sa tam vlastne stalo. Mladík bol zmätený, nakoniec až po chvíli dostali záchranári odpoveď, že odpadol, udrel si hlavu a bol asi 30 sekúnd v bezvedomí. Prečo vlastne musia zasahovať v zdravotníckych zariadeniach, kde je plno odborníkov, Száz nevedel vysvetliť. „Sme pripravení pomôcť vždy a všade,“ dodáva. Ľudia by podľa neho vždy mali poskytnúť prvú pomoc.

Že to nie vždy platí a dokonca ani v prípade zdravotníckych pracovníkov, potvrdzuje aj Petar Lazarov z ministerstva vnútra, ktoré prevádzkuje tiesňové číslo 112: „Stáva sa, že ak niekomu príde nevoľno pred nemocnicou alebo v areáli nemocnice, tak volajú záchrannú zdravotnú službu, ale presne štatisticky, koľko bolo takých prípadov, sa nedá zistiť. Pre nás je dôležitá adresa udalosti, aby sa tam posádka čo najrýchlejšie dostala,“ tvrdí. Radoslav Herda z Občianskeho združenia Slovenský pacient dodáva, že pokiaľ lekár ordinuje v ambulancii a stane sa, že pacient skolabuje pred jeho dverami, lekár by mal okamžite konať.

Šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor odmieta tvrdenie, že by lekári neposkytli prvú pomoc. „Všetky ambulancie majú vybavenie pre lekársku prvú pomoc a všetci lekári absolvujú precvičovanie v poskytovaní prvej lekárskej pomoci a neodkladnej podpory životných funkcií,“ konštatuje Pásztor.

Skúsenosti záchranárov sú rôzne
Riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby ZaMED Matej Polák tvrdí, že ak lekár z ambulancie volá pre pacienta záchranku, nemusí to nutne znamenať nepodanie prvej pomoci. Niektoré zhoršenia stavu pacienta môžu byť také vážne, že lekár nemá k dispozícii potrebné prístroje na to, aby mu mohol pomôcť.

Záchranky sú vybavené modernou prístrojovou technikou, ktorá umožňuje záchranárom zvládať rôzne stavy pacientov, od bezvedomia cez srdcové arytmie až po zástavy dýchania. „Nie je možné požadovať napríklad od všeobecných lekárov, aby takouto prístrojovou technikou vybavili svoje ambulancie, ale na druhej strane treba priznať, že už sa vyskytli i výjazdy do ambulancií v poliklinike, pri ktorých záchranári nemohli uveriť, že daný stav by lekár pri riadnom profesionálnom prístupe nezvládol,“ dodáva Polák. Iné skúsenosti záchranárov hovoria o zase tom, že ambulantný lekár pacientovi prvú pomoc podal.

Všeobecní lekári podľa Poláka často zneužívajú záchranky, keď namiesto nočnej návštevy pacienta mu odporučia, aby si zavolal zdravotnú záchrannú službu. Keď sa následne takéto zneužitie podľa neho preveruje, všeobecný lekár uvedie, že pacient mu zle opísal svoj stav do telefónu. Aj posádky Záchrannej služby v Košiciach zasahujú v zdravotníckych zariadeniach, ale ako povedala námestníčka riaditeľa Andrea Kočišová, je to zriedka. „Štatistiky týchto výjazdov nesledujeme a nevyhodnocujeme, lebo nie sú významné,“ dodáva.

Záchranná spoločnosť Falck mala za posledné tri mesiace približne 150 výjazdov k pacientom, ktorí sa nachádzali v zdravotníckom zariadení. „Musím povedať, že ide iba o výjazdy k pacientom s diagnózou akútny koronárny syndróm,“ tvrdí hovorkyňa najväčšej záchrannej spoločnosti Alena Lacyková-Krčová, iné výjazdy nemajú zdokumentované.

Prvú pomoc musí podať každý
Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková uviedla, že ambulancie určite nie sú vybavené na to, aby riešili urgentné prípady. „Urgentné prípady potrebujú nemocnicu a nie ambulujúcich špecialistov, ktorí ani nie sú na takéto prípady vybavení,“ dodáva. Ministerstvo zdravotníctva podľa nej neeviduje sťažnosti zo strany záchranárov. Prvá pomoc v podobe kurzu stačí len do príchodu záchranky, ktorá prevezme pacienta. Je to podľa nej tak po celom svete, Slovensko nie je žiadna výnimka.

Prvú pomoc sú podľa právnika Ivana Humeníka povinní poskytnúť všetci ľudia a zdravotnícki pracovníci o to viac. „Prvá pomoc je stabilizácia zdravotného stavu, lekár musí urobiť všetko, čo je v jeho silách. Pri neposkytnutí prvej pomoci ide o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu a môže byť za to trestne stíhaný podľa Trestného zákona,“ dodáva Humeník. Rovnako stíhaný môže byť aj vodič bez ohľadu na to, či má, alebo nemá medicínske vzdelanie. Policajti môžu vodičov kedykoľvek preskúšať, či prvú pomoc ovládajú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba