Vyšetrovatelia objasnili tri mafiánske vraždy z 90. rokov

Národná kriminálna agentúra pod dozorom prokuratúry úspešne otvorila staré vraždy z podsvetia z deväťdesiatych rokov. Podarilo sa to popri objasňovaní trestnej činnosti skupiny sýkorovcov.

16.07.2013 12:42
kukláči, polícia, policajti Foto: ,
Ilusstračné foto
debata (8)

Medzi deviatimi obvinenými sú aj údajný bos podsvetia a už doživotne odsúdený Mikuláš Černák, či údajný šéf sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel, ktorý je na úteku, ako aj neprávoplatne odsúdený šéf seneckej podskupiny sýkorovcov Martin B. alias Rus, ktorý je tiež na úteku. Ďalšou zaujímavou osobou je Alojz Kromka alias Lojzo čistič. Ako informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová, z troch vrážd dovedna obvinili deväť ľudí, žiadny z nich však nefiguroval vo všetkých troch skutkoch.

Jedna z najznámejších vrážd z mafiánskeho prostredia sa stala ešte v roku 1997 a jej obeťou bol údajný košický bos podsvetia Róbert Holub. Obvineným sa podarilo dokonať vraždu až na tretí pokus. Prvýkrát sa muža pokúsili zabiť streľbou z motorky v Košiciach, druhýkrát v hoteli v Bratislave. Počas druhého pokusu však zastrelili jeho ochrankára. Vraždu sa im podarilo dokonať na tretíkrát, a to v nemocnici na Kramároch v Bratislave, kde ho vrah zastrelil na nemocničnom lôžku.

O pár mesiacov neskôr v roku 1998 našla polícia rozstrieľané telo ďalšieho muža. „Obvinení ho zabili priamo pred bytovkou, v ktorej býval, v Devínskej Novej Vsi v Bratislave,“ dodala Dobiášová.

V roku 2000 napokon zavraždili muža na diaľnici. V domnienke, že ho zastavuje policajné auto, pribrzdil, čo obvinení využili a zastrelili ho. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o auto, ktoré sa našlo počas domových prehliadok tento rok. Išlo o prehliadky, keď Národná kriminálna agentúra zaistila arzenál zbraní v Bratislave Po tejto akcii bolo dvom z obvinených rozšírené obvinenie o nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Podľa starších správ, publikovaných v médiách, zastrelili na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou 32-ročného súkromného podnikateľa Juraja M. z Bratislavy. Zavraždený bol v minulosti odsúdený za nedovolené ozbrojovanie, bol podozrivý aj z vraždy Juhoslovana v jednom z bratislavských erotických salónov. Údajne obchodoval s ukradnutými autami.

Po aktuálnych obvineniach hrozia deviatim mužom výnimočné tresty. Siedmi (Jozef R., Jurij F., Ivan C., Mikuláš Černák, Alojz Kromka, Alexander H. a Ladislav B.) sú vo väzbe a výkone trestu za iné trestné čin a dvaja (Róbert L. a Martin B.) sú dlhodobo na úteku a sú na nich vydané zatýkacie rozkazy.

8 debata chyba