Strany by mali na kampaň minúť najviac tri milióny eur

Politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur.

16.07.2013 14:28
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Aj s tým prichádza rezort vnútra v novom zákone o volebnej kampani, ktorého návrh je v pripomienkovom konaní. „Návrh zákona tvorí zjednotená úprava vedenia, financovania a kontroly volebnej kampane pre všetky druhy volieb a všetky subjekty vykonávajúce akékoľvek činnosti vo volebnej kampani,“ uvádza sa v predkladacej správe návrhu zákona.

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete. „Adresu webového sídla, na ktorom sú tieto údaje zobrazené, oznámi politická strana Ministerstvu financií Slovenskej republiky, ktoré ju zverejní na svojom webovom sídle,“ píše sa v návrhu zákona.

Na osobitný účet musia byť vložené peniaze výlučne prevodom z iného účtu. Na požiadanie musí politická strana preukázať, kto je vlastníkom účtu, z ktorého boli prostriedky prevedené. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre prezidentských kandidátov a nezávislých kandidátov. Politické strany okrem toho budú musieť verejnosť informovať o svojich nákladoch na kampaň formou predbežných a záverečných správ.

Návrh zákona ďalej v záujme objektivity umožňuje zverejňovať prieskumy verejnej mienky len do 21 dní pred voľbami. „Za tým istým účelom sa zavádza pre všetky druhy volieb moratórium 48 hodín, počas ktorých nebude môcť byť vedená volebná kampaň,“ konštatuje predkladacia správa. Zákon zavádza za porušenie pravidiel vedenia kampane sankcie. Stranám hrozia pokuty až do 300-tisíc eur, kandidátom na prezidenta do 50-tisíc eur a nezávislým kandidátom 10-tisíc eur.

Rezort vnútra chce tiež zákonom zároveň novelizovať zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zákon umožní prijímanie finančných darov stranou výlučne prevodom na účet strany. Zavádza evidenciu o daroch a darcoch na webovom sídle politickej strany, sprísňujú sa pravidlá pre prijímanie darov a ich evidenciu. „Výročné správy politických strán sa doplňujú o ďalšie doklady preukazujúce finančnú disciplínu strany a o prehľady výdavkov na volebnú kampaň,“ píše ministerstvo v predkladacej správe. V súvislosti s povinnosťou vykonať audit hospodárenia politickej strany sa zavádza kaucia na vykonanie auditu, čím sa má riešiť problém neschopnosti politickej strany zaplatiť náklady na audit a aj posilniť nezávislosť audítorov. Zákon by mal byť účinný od 1. januára 2014.

4 debata chyba