Prezident podpísal zvyšovanie platov lekárov, novelu o odpadkoch vrátil späť

Lekárom by sa mali zvýšiť platy v ďalšej etape. Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného garantuje ďalšiu etapu zvyšovania platov lekárov. Novela vychádza z dohody medzi ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov by sa tak mali navyšovať postupne a na dvakrát. Poslanci normu schválili 26. júna 80 hlasmi.

17.07.2013 16:10
Prezident Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata (7)

„V podstate plníme iba sľuby predchádzajúcej vlády a napĺňame memorandum,“ uviedol pred časom štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák. Potrebné financie na zvýšenie platov si podľa jeho slov nemocnice musia nájsť samy, na tento účel nie sú vyčlenené žiadne zvláštne zdroje. „Riaditelia boli na to upozornení,“ konštatoval s tým, že je to na nich a musia sa správať flexibilne. Doplnil, že nemocnice by nemali potrebné peniaze hľadať v zdrojoch určených na zdravotnú starostlivosť.

Platy lekárov sa tak budú zvyšovať na dvakrát. Po prvý raz k januáru 2014, kedy by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. V ďalšom roku dôjde ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Podľa memoranda, ktoré znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov koncom roka 2011, sa platy lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05– až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu toho roka 1,2– až 1,9-násobku a od januára 2013 to malo byť pôvodne 1,25– až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z roku 2011. O tretej, ktorú žiadali lekári, však hovorilo iba memorandum, a nie právna norma.

Novela zákona o odpadkoch ide späť do parlamentu

Prezident Ivan Gašparovič vrátil poslancom novelu zákona o odpadoch. Navrhuje, aby ju pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Zmena mala od septembra umožniť držiteľom neexistujúcich vozidiel ich vyradenie z evidencie vozidiel na základe čestného prehlásenia, že ich autá už neexistujú. V súčasnosti to nie je možné.

Ak držiteľ starého vozidla, ktoré podľa neho už neexistuje, nevie preukázať, ako s ním naložil, by mohol po novom požiadať obvodný úrad životného prostredia o vydanie potvrdenia o neexistencii takéhoto vozidla. Musel by však zaplatiť príspevok do Environmentálneho fondu maximálne 150 eur.

Gašparovič s takýmto vyraďovaním starých vozidiel nesúhlasí. „Ide o plošné riešenie bez ustanovenia kritérií na ich likvidáciu a na ich vyradenie z evidencie a riešenie bez časového obmedzenia. Jediným kritériom je, že držiteľ starého vozidla nevie preukázať, ako s ním naložil,“ upozorňuje s tým, že ide o subjektívne hľadisko.

Podľa neho sa bez akýchkoľvek objektívnych zákonných kritérií ukladá obvodnému úradu životného prostredia vydať žiadateľovi potvrdenie o neexistencii starého vozidla. Ako dodal, novela tak predstavuje riziko uprednostnenia iných hľadísk pred ekologickým riešením autorizovaného spracovania starých vozidiel, a teda je rizikom pre ďalšie neúmerné zaťažovanie životného prostredia. Zároveň sa tým zavedie trvalá dvojkoľajnosť pri riešení nakladania so starým vozidlom, ktoré je odpadom.

Ďalšie nebezpečenstvo vidí v tom, že by sa takto vyradené vozidlo mohlo ďalej používať bez technických, emisných a iných kontrol, prípadne demontovať na neautorizovaných šrotoviskách.

Prezidentovi sa nepozdáva ani výška poplatku do Environmentálneho fondu. Tá sa mu zdá oproti sankcii, ktorú môže v súčasnosti uložiť obvodný úrad životného prostredia držiteľom starých vozidiel za porušenie zákona, nízka. Takáto pokuta sa môže vyšplhať do 663,87 eura. Podľa aktuálnych ustanovení musí napríklad držiteľ starého vozidla, ktoré je odpadom, bezodkladne zabezpečiť jeho kompletné odovzdanie osobe vykonávajúcej ich zber prípadne ich spracovateľovi.
Gašparovič zároveň pripomína stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré dlhodobo upozorňuje na riziká spojené so zjednodušením vyraďovania starých vozidiel z evidencie. Zdôrazňuje pritom najmä verejný záujem o priaznivé životné prostredie.

7 debata chyba