Funkcia generálneho prokurátora zaručuje silný vplyv

Generálny prokurátor je vplyvnou osobou v trestnom konaní a spoločne so súdmi býva označovaný za kľúčového aktéra pri vymožiteľnosti práva. Môže si vziať ktorýkoľvek spis a do prípadu zasiahnuť, na Ústavnom súde môže napadnúť výsledok volieb alebo referenda. Týmto sa výpočet jeho právomocí nekončí.

17.07.2013 20:34
jaromír čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (34)

Šéf ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej zo Smeru upozorňuje, že generálny prokurátor nemá absolútnu moc. "V trestnom konaní skutkovo riešia vec v prvom rade policajti a vyšetrovatelia, prokurátor dohliada na zákonnosť postupu. Nemyslím si, že by sme tu mali systém, ktorý by komukoľvek zabezpečoval absolútnu moc,“ zhodnotil Madej. Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z SDKÚ si aj napriek tomu myslí, že generálny prokurátor je „stále veľmi silná osoba“.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská povedala, že pôsobnosť generálneho prokurátora je v rámci predsúdneho trestného konania. „Tým, že je prokuratúra monokratická, riadi všetkých prokurátorov. Môže vydávať služobné pokyny, príkazy, ktoré sú záväzné,“ priblížila Kurilovská. Rovnako záväzné sú pre všetkých prokurátorov aj výklady ustanovení trestných kódexov. Generálny prokurátor má v rukách mimoriadny opravný prostriedok. „Na podnet alebo aj sám z vlastnej iniciatívy môže zrušiť akékoľvek právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, keď bol porušený zákon,“ ozrejmila Kurilovská.

Šéf prokurátorov môže podať parlamentu návrhy na voľbu kandidátov za sudcov Ústavného súdu. Zároveň sa môže obrátiť na Ústavný súd s návrhom na začatie konania o súlade právnych predpisov a o výklad ústavných zákonov, ak je vec sporná. Môže tiež podať sťažnosť na nezákonnosť parlamentných volieb alebo proti ich výsledku, rovnako aj proti výsledku referenda alebo ľudového hlasovania o odvolaní prezidenta.

Má tiež oprávnenie podať na Najvyšší súd návrh na predĺženie väzby, sťažnosť pre porušenie zákona proti právoplatnému rozhodnutiu orgánov činných v trestnom konaní. Môže podať mimoriadne dovolanie proti právoplatnému rozhodnutiu súdu vydanému v občianskom súdnom konaní.

Právomoci generálneho prokurátora, ako aj nadriadených prokurátorov sa čiastočne oslabili za bývalej vlády. Zmena spočíva v tom, že nadriadený prokurátor už nemôže vydať podriadenému prokurátorovi pokyn, aby sa nezačalo trestné stíhanie, nevznieslo obvinenie, nepodal návrh na vzatie obvineného do väzby, zastavilo trestné stíhanie alebo nepodala obžaloba.

Odchod generálneho prokurátora nie je jednoduché dosiahnuť. Môže sa vzdať funkcie sám. Odvolanie pred uplynutím sedemročného funkčného obdobia je možné len za splnenia určitých podmienok.

Parlament to môže navrhnúť prezidentovi republiky vtedy, ak generálneho prokurátora odsúdil súd za spáchanie trestného činu, bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony, stal sa členom politickej strany alebo funkciu nemôže zo zdravotných dôvodov vykonávať dlhšie ako jeden rok, prípadne nemá trvalý pobyt na Slovensku.

Anketa

Čo očakávate od nového generálneho prokurátora?

Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor
Od nového šéfa prokuratúry očakávam pracovitosť, mediálnu zodpovednosť, tak ako som ja mediálne zodpovedný nebol. V stsredu sedel so mnou a doktorom Tichým asi hodinu a pol. Neformálne sme sa rozprávali o problémoch, ktoré „akože“ na Generálnej prokuratúre sú. Od štvrtka začína, pripravuje sa rozpočet či správa o činnosti prokuratúry pre parlament.

Peter Kresák, ústavný právnik
Očakávam, že bude plniť svoju funkciu v súlade s ústavou a zákonom a tiež, že vymenuje Jozefa Čentéša za prvého námestníka prokuratúry.

Ondrej Mularčík, advokát
Mala by sa upokojiť atmosféra okolo prokuratúry ako takej. Že odpadnú všetky tie články v novinách o tom, že je v dezolátnom stave a že Generálna prokuratúra sa dostane na úroveň, ktorá sa od nej očakáva.

Eduard Bárány, ústavný právnik a poradca premiéra
Obávam sa, že ho čaká ako kohokoľvek iného množstvo nepríjemnej, ťažkej práce. Vzhľadom na to, že pochádza z prokuratúry, tak určite o tom vie.

Jana Dubovcová, ombudsmanka
Nič iné, iba to, že sme v právnom štáte a budeme dodržiavať ústavu a zákony. (su, vv)

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba