Harabin odmieta zníženie platov. Sudcovia krízu nespôsobili, tvrdí

Existuje celý rad rozhodnutí slovenského ústavného súdu aj českého ústavného súdu, že znižovanie platov sudcov je protiústavné. V reakcii na medializované úvahy o znížení odmeňovania sudcov o 14. plat to povedal predseda Súdnej rady Štefan Harabin.

18.07.2013 16:43 , aktualizované: 17:20
Štefan Harabin Foto: ,
Šéf Najvyššieho súdu a predseda Súdnej rady Štefan Harabin
debata (205)

„Nevidím dôvod, prečo by sa malo postupovať spôsobom, o ktorom pro futuro vieme, že je neústavný,“ povedal Harabin. Sudcovia podľa neho nespôsobili krízu a tak nemajú zodpovedať za jej dôsledky. „Je pravdou, že je ťažká ekonomická situácia, to nepopieram, ale na druhej strane my budujeme princípy právneho štátu, piliere sudcovskej nezávislosti, my nemôžeme riešiť určité čiastkové problémy búraním zásad právneho štátu,“ povedal Harabin.

Otázku znižovania platov vo štvrtok otvorila na rokovaní Súdnej rady jej členka a predsedníčka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska. „Sudcovia nemôžu podnikať a ich plat je jediný zdroj ich príjmov,“ povedala s tým, že to, čo sa má ušetriť na našich platoch, slovenskú ekonomiku nespasí.

Sudcovia vlani súhlasili, aby ich platy v tomto roku neboli valorizované a ušetrené prostriedky sa použili v prospech ostatných zamestnancov v justícii. Ak by táto požiadavka prišla aj v tomto roku, Bystrianska povedala, že bude treba zvážiť, či sa ušetrené prostriedky skutočne použili pre zamestnancov justície, ako im pomohli a či ekonómovia robia aj iné efektívne opatrenia.

Členovia Súdnej rady vo štvrtok schválili stanovisko, podľa ktorého „úvahy o znižovaní platov sudcov nerešpektujú ústavný princíp právnej istoty ani medzinárodne uznávaný princíp nezávislosti súdnej moci a sudcov“. Ďalej v ňom uviedli, že snahy o znižovanie sudcovských platov odmietajú a poukázali na to, že ušetrené peniaze by boli vo vzťahu k príjmom a výdavkom štátneho rozpočtu zanedbateľné.

205 debata chyba