Od septembra niektoré školy končia. Nebudú posledné

S ubúdajúcimi počtami žiakov postupne končia aj niektoré stredné školy. V Trenčianskom aj Prešovskom kraji zriaďovatelia spájajú alebo utlmujú gymnáziá a niektoré odborné školy, zmeny robia župy, ale aj súkromníci.

19.07.2013 14:00
test, škola, žiaci, deviataci, študenti, žiak,... Foto:
V niektorých krajoch sa spájajú alebo utlmujú gymnázia a niektoré odborné školy.
debata (13)

Prehodnotiť počet stredných škôl alebo odborov by však mali všetky kraje. Firmy im totiž dali údaje o tom, aké profesie budú najbližších päť rokov potrebovať, a od samospráv teraz čakajú, že ich požiadavkám prispôsobia aj školskú sieť. Predstavitelia krajov sa k tejto téme nechcú vyjadrovať. Riešenie škôl nechávajú na nové vedenia, ktoré vzídu z jesenných župných volieb.

V Trenčianskom kraji sa pre slabý záujem od septembra zlučujú do jednej tri stredné odborné školy v okrese Myjava, v Prešovskom kraji končí jedno z troch gymnázií vo Vranove nad Topľou, do útlmu ide aj súkromné gymnázium v Snine, súkromná stredná odborná škola pôšt a telekomunikácií v Prešove a súkromná hotelová a obchodná akadémia v Prešove.

Spájaním škôl sa má ušetriť na prevádzke jedální a internátov, spolu s prepúšťaním aj na mzdách. „Školy spravujú prebytočné objekty a tým zvyšujú výdavky na prevádzku. Opotrebované budovy škôl si vyžadujú vysoké náklady na opravu. A nízky počet žiakov v triedach zvyšuje personálnu a mzdovú náročnosť,“ odôvodňuje zmeny hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Vlasta Henčelová. V Myjavskom okrese zostanú len dve stredné školy – jedno gymnázium a jedna priemyslovka. „Odstráni sa duplicita niektorých odborov a vytvoria sa predpoklady na zaraďovanie nových,“ dodáva Henčelová.

Pre nízky záujem žiakov končí aj súkromné gymnázium vo Vranove nad Topľou v Prešovskom kraji. „Aj napriek dosiahnutým výborným výsledkom školy, výraznej pomoci a podpore časti rodičov, odchod žiakov zo školy a nezáujem novoprijatých žiakov o štúdium viedlo k neudržateľnej finančnej situácii, ktorá viedla k rozhodnutiu ukončiť činnosť školy,“ uvádza na stránke súkromného gymnázia jeho riaditeľka Ľubica Nováková. Študenti môžu prestúpiť na iné dve gymnáziá, jedno z nich je cirkevné, druhé patrí pod župu. Podobne sa na budúci rok nechystá otvárať prvé ročníky súkromné gymnázium v Snine a ďalšie dve súkromné odborné školy.

Prešovská župa podľa jej hovorkyne Veroniky Fitzekovej od roku 2002 postupne rušila a zlučovala stredné školy. Z pôvodných 127 ich zostalo 80, od septembra zmeny neplánuje. Krajskí poslanci v júni rozhodli o ďalšej stratégii do roku 2015. Podľa nej by sa postupne mal znižovať počet žiakov v ekonomických odboroch. Ich absolventi patrili v kraji k najčastejšie evidovaným nezamestnaným absolventom stredných škôl k septembru minulého roka. Najmenej nezamestnaných bolo medzi absolventmi gymnázií, väčšina z nich totiž pokračuje v štúdiu na vysokých školách. Počet tried pre prvé ročníky gymnázií sa má však znižovať tak, aby podiel žiakov gymnázií tvoril najviac 30 percent celkového počtu žiakov stredných škôl. Teraz na gymnáziách študuje tretina všetkých stredoškolákov kraja, v niektorých okresoch ako Stropkov, Sabinov, Medzilaborce či Snina je však na gymnáziu približne každý druhý stredoškolák.

Analýzu škôl zverejnil aj Nitriansky kraj. Podľa nej je sieť gymnázií akurátna, podiel technických odborov by sa však mal v budúcnosti zvýšiť. O päť rokov by podľa odhadu pracovného trhu mali v kraji patriť medzi žiadané povolania z oblasti strojárstva – najmä v odboroch nástrojár, nastavovanie a obsluha kovoobrábacích strojov a mechanik, opravár poľnohospodárskych a priemyselných strojov. Na gymnáziách v tejto župe študuje 25 % všetkých stredoškolákov, 48 % stredoškolákov je na netechnických stredných školách a 27 % na technických.

Ústredie úradu práce v spolupráci so zamestnávateľskými združeniami pre župy vypracovalo prognózy vývoja pracovného trhu do roku 2017, ktoré by mali byť pre kraje jedným z podkladov na rozhodovanie o tom, aké odbory na stredných školách neutlmovať, ale skôr podporiť. Väčšina krajov sa k prognózam, ktoré dostali, zatiaľ nevyjadruje. Pripúšťajú však, že po analýze ich budú zohľadňovať pri určovaní počtu tried na stredných školách.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba