Prieskum: Polovica opýtaných spája nedôveru v justíciu s Harabinom

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin podľa 58 percent respondentov aktuálneho prieskumu agentúry FOCUS prispieva skôr k nedôveryhodnosti súdnictva na Slovensku.

19.07.2013 17:21
Štefan Harabin Foto: ,
Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (194)

Výsledky prieskumu zverejnila VIA IURIS. Opačný názor, teda že Harabin prispieva k dôveryhodnosti súdnictva, vyjadrili tri percentá opýtaných. Približne pätina respondentov (22 percent) sa priklonila k názoru, že súčasný predseda najvyššieho súdu nemá vplyv na dôveryhodnosť súdov. Takmer pätina opýtaných (17 percent) sa k danej otázke nevedela vyjadriť.

Prezentované údaje sú výsledkom reprezentatívneho kvantitatívneho prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra FOCUS od 3. do 9. apríla prostredníctvom siete vyškolených anketárov na reprezentatívnej vzorke 1 028 dospelých obyvateľov SR.

VIA IURIS už v máji 2013 zverejnila časť výsledkov tohto prieskumu o postojoch verejnosti k súdnictvu, z ktorého vyplýva, že nedôveru k slovenským súdom prejavili viac ako dve tretiny respondentov (69 percent). „VIA IURIS považuje výsledky kvalitatívneho reprezentatívneho prieskumu za dôležitú spätnú väzbu verejnosti najvyššiemu predstaviteľovi justície,“ zdôraznil Milan Šagát z VIA IURIS. Na Slovensku je podľa neho dlhodobo marginalizovaný význam nedôvery verejnosti v súdnictvo. V zahraničí je pritom dôveryhodnosť súdnictva považovaná za základ sudcovskej nezávislosti. Napríklad v Kanade je klesajúca dôvera verejnosti voči súdnictvu dôvodom, pre ktorý si sudcovia zvyšujú nároky na svoje správanie, napríklad v podobe etických kódexov.

Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin považuje dlhodobé aktivity Via Iuris za neobjektívne a neprofesionálne s cieľom získavať body pre vybraných politických lídrov typu Daniela Lipšica a Lucie Žitňanskej. Tvrdí, že je to recidíva, ktorá sa už nedá liečiť.

„Zverejnený prieskum verejnej mienky je taký dôveryhodný ako tie, ktoré si zaplatil Daniel Lipšic ako minister spravodlivosti o svojej osobe za takmer 2,4 milióna korún z našich daní,“ uviedol Harabin. Podľa jeho slov ide o vyhodené peniaze, ktoré mohli dať radšej na charitu, napríklad na výskum rakoviny. „Je mi veľmi ľúto ľudí z Via Iuris. Veď čo budú robiť a za čo ich budú platiť, keď odídem na dôchodok, vari sa vyriešia všetky problémy Slovenska a celej planéty?“ dodal Harabin.

194 debata chyba