Troch kandidátov na županov pravica stále nemá

Rokovania o spoločných kandidátoch pravicových strán v jesenných župných voľbách sa v troch krajoch dostali do začarovaného kruhu. V Košickom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji Smer stále nemá jasných súperov.

22.07.2013 14:00
volby 2009, vuc , Foto: ,
Naposledy si občania volili županov v roku 2009.
debata (3)

Najväčšie boje sa vedú zrejme v Košiciach, kde sa nevedia dohodnúť predstavitelia SDKÚ a KDH. V hre sú mená niekdajšieho ministra vnútra Martina Pada z SDKÚ a exposlankyne KDH Márie Sabolovej. „Stále prebiehajú rokovania krajských predsedov. Zatiaľ sa nedá povedať nič bližšie,“ uviedla Sabolová. Podobne reaguje aj Pado, podľa ktorého by však výsledok mohol byť známy už v priebehu budúceho týždňa. „Je už najvyšší čas, aby sa dospelo k výsledku, a to aj vzhľadom na kampaň,“ pripúšťa Pado.

Podľa informácií Pravdy už bola takmer dohoda na Sabolovej a Pado bol ochotný vzdať sa kandidatúry, ale predstavitelia SDKÚ sa ešte chceli vrátiť k hľadaniu ďalších mien a tak celá dohoda padla. Smer podporuje vo voľbách doterajšieho župana Zdenka Trebuľu.

Podobná situácia je v Nitre, kde chce Smer opakovane presadiť za župana Milana Belicu, ale vážneho súpera ešte nemá. Kresťanskí demokrati síce podpísali koaličnú dohodu so Smerom pri voľbách kandidátov na poslancov do župného zastupiteľstva, no Belicovi podporu nesľúbili. V koaličnej dohode sa zaviazali, že vlastného kandidáta nepostavia. To im však nebude brániť vysloviť podporu inému kandidátovi.

Najpravdepodob­nejším uchádzačom pravice o kreslo župana v Nitre by mal byť exposlanec SDKÚ Tomáš Galbavý. Definitívne sa rozhodne až koncom mesiaca. Keďže z SDKÚ vlani odišiel, kandidovať by mal ako nezávislý s podporou všetkých pravicových strán vrátane maďarských. Jeho podporu nevylučuje ani podpredseda KDH Pavol Abrhan. „Počkáme si na všetkých zaregistrovaných kandidátov, potom krajská rada KDH rozhodne,“ poznamenal.

Pravica nemá kandidáta na župana ani v Trenčíne, kde Smer stavia poslanca a exministra obrany Jaroslava Bašku. Podpredseda SDKÚ Viliam Novotný hovorí, že aj tu sú v hre dve mená, no zhoda strán na jednom z nich zatiaľ nenastala. „Rokovania sú komplikované a aj na môj vkus sa to ťahá pomerne dlho. Sú to už tak trochu preteky s časom, keďže mám pocit, že strany, ktoré chcú byť úspešné voči Smeru v regionálnych voľbách, už teraz ťahajú za kratší koniec,“ mieni Novotný. Voľby županov a poslancov župných zastupiteľstiev sa uskutočnia v sobotu 9. novembra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba