Slovensko čakajú extrémne horúce dni a tropické noci

Slovensko tento týždeň čakajú extrémne horúce dni a tropické noci, spočiatku len na juhozápade Slovenska, no v druhej polovici týždňa už aj na ostatnom území.

22.07.2013 15:08
Sucho, horúco, počasie, slnečnice Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Kým v uplynulých dňoch maximálne denné teploty nepresiahli tridsiatku, situácia by sa podľa meteorológov mala v najbližších dňoch zmeniť.

„Do strednej Európy začne prúdiť horúci tropický vzduch a teplota vzduchu tak výrazne stúpne. Hlavnou príčinou bude slabnúca oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad západnou Európou, ktorú postupne nahradí brázda nízkeho tlaku vzduchu a po jej prednej strane začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť tropický vzduch zo severozápadnej Afriky,“ informuje SHMÚ.

Maximálna denná teplota tak podľa SHMÚ stúpne najmä v južných okresoch západného a stredného Slovenska od stredy do piatku na 33 až 35 stupňov, cez víkend by mohla vystúpiť až na 36 až 38 stupňov. „Bude teda atakovať dlhodobé rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu,“ predpovedajú meteorológovia. Prevládať by malo počasie s malou oblačnosťou s možnosťou ojedinelých prehánok alebo búrok, hlavne v horských oblastiach. „Z dnešných predpovedných materiálov vyplýva, že táto vlna horúčav by mala vyvrcholiť na začiatku budúceho týždňa,“ dodáva SHMÚ.

Ako SHMÚ pripomína, v tomto roku sme už jednu vlnu horúčav zažili v druhej polovici júna, keď maximálna teplota vzduchu miestami dosahovala 34 až 36 stupňov Celzia. „Nadchádzajúce horúce obdobie však bude pravdepodobne ešte výraznejšie ako hodnotami maximálnej dennej teploty, tak aj dĺžkou jeho trvania. Je preto nutné dodržiavať pitný režim a ak je to možné vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu, najmä v popoludňajších hodinách“.

Na východe hrozia v utorok búrky

Meteorológovia varujú pred utorkovými búrkami. Výstraha prvého stupňa platí pre takmer celú východnú polovicu Slovenska. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webstránke, búrky s krúpami sa očakávajú v utorok od 11.00 do 18.00 v celom Košickom kraji, ďalej v okresoch Lučenec, Poltár, Brezno, Liptovský Mikuláš a vo viacerých okresoch Prešovského kraja. S búrkami môžu byť spojené intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 15 až 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 m/s.

Výstrahu pred vysokými teplotami vydali meteorológovia pre juhozápad krajiny, prvý stupeň platí pre stredajšie popoludnie v okresoch Bratislava, Senec, Galanta, Dunajská Streda, Šaľa, Nové Zámky, Nitra, Komárno, Levice a Veľký Krtíš. Očakávaná maximálnej teplota vzduchu má dosiahnuť 32 až 33 °C, podľa meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a vznik požiarov.

17 debata chyba