Hlasovanie za jeden čas sa začína

Kto trpí striedaním letného a zimného času, má možnosť to zmeniť. Aj Slováci sa môžu oddnes, utorka 23. júla, zapojiť do európskej občianskej iniciatívy za zavedenie len jedného času, ktorá sa zrodila v susednom Česku.

23.07.2013 07:00
Budík, hodiny
ilustračné foto
debata (67)

Na stránke onlyonetime.sk sa spúšťa hlasovanie za zavedenie jedného času.

„Jediným cieľom je zastaviť striedanie času, presadiť zavedenie len jedného času v celej Európe. Aký to bude, rozhodnú občania,“ vysvetľuje jeden z organizátorov iniciatívy za jeden čas Jaroslav Pospíšil.

Česi môžu hlasovať už od minulého víkendu, občania ostatných európskych krajín sa môžu zapojiť od augusta. Organizátori chcú takto otestovať, či európska občianska iniciatíva môže v praxi niečo zmeniť. Tvrdia, že projekt je nepolitický, i keď je spojený so senátorom Petrom Šilarom (KDÚ-ČSL).

Ak sa v rámci celoeurópskej petície podarí vyzbierať milión podpisov, zástupcovia Európskej komisie sa stretnú s organizátormi a prijmú oficiálne stanovisko. Ak sa rozhodnú pripraviť návrh právneho predpisu, schvaľovať ho budú Európsky parlament a rada. Organizátori musia získať predpísaný počet podpisov minimálne zo siedmich členských krajín únie. Za Slovensko je to minimálne 9 750 podpisov, za Českú republiku 16 500.

Nad zrušením striedania času sa v únii podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zatiaľ neuvažuje. „Komisia priebežne skúma postoje členských štátov k tejto otázke a posledný prieskum ukázal, že všetky štáty sú so súčasným stavom spokojné a nechcú ho meniť,“ povedal Králik.

Striedanie času prináša zmeny biorytmu, ktoré sa u niektorých ľudí prejavujú najmä únavou, poruchami spánku či stratou koncentrácie. „Niekoľko týždňov po zmene času mám problémy, veľmi ťažko si na to zvykám. Som unavená a podráždená. Chcela by som trvalý zimný čas a určite budem hlasovať,“ hovorí Bratislavčanka Elena Bibáková.

Hlasujúci Slováci budú musieť vyplniť meno, priezvisko, adresu, dátum narodenia aj štátnu príslušnosť. Nepovinné údaje sú napríklad pohlavie, odkaz organizátorom či to, aký čas by mal zostať zachovaný. Hlasy sa po čase nebudú zbierať len v elektronickej podobe, ale aj klasicky. Zber podpisov bude v každej krajine koordinovať zástupca a jeho tím. Organizátori ich mená zatiaľ taja. „Určite mená zverejníme ešte predtým, ako sa bude v Prahe konať medzinárodná konferencia,“ dodal Pospíšil. Na nej by sa zástupcovia jednotlivých krajín mali dohodnúť, aký čas budú presadzovať.

Letný čas sa končí 27. októbra 2013 a opäť začne platiť od 30. marca 2014.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba