Kvalita demokracie na Slovensku sa podľa IVO zhoršila

Kvalita demokracie na Slovensku v oblasti ochrany a dodržiavania ľudských a menšinových práv sa zhoršila.

22.07.2013 17:10
debata (33)

Vyplýva to z aktuálneho hodnotenia projektu IVO Barometer, ktorý v tejto oblasti oznámkoval Slovensko známkou 3,25, pričom v prvom štvrťroku dostalo lepšiu známku – 3,00. Dôvodom poklesu je podľa analytikov veľký nárast individuálnych podaní na Ústavný súd SR súvisiacich s prieťahmi v konaní ako aj všeobecne nízka dôvera obyvateľstva v súdy a orgány činné v trestnom konaní, ale aj v ostatné mocenské orgány štátu. Informácie poskytol Ján Bartoš z Inštitútu pre verejné otázky.

V prvom polroku tohto roku pokračovali podľa IVO Barometra nepriame útoky na slobodu prejavu trestnoprávnymi i občianskoprávnymi žalobami ústavných činiteľov proti viacerým médiám z titulu ochrany dôstojnosti a cti. „Ako snahy o zúženie priestoru pre slobodu prejavu a práv na informácie možno vnímať zatiaľ verbálny atak na zákon o slobodnom prístupe k informáciám,“ konštatujú autori. Podľa nich zaujali poslanci Národnej rady SR bezprecedentný postoj voči správe o činnosti úradu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. „Poslanci Smeru-SD hlasovali za uznesenie, ktoré nariadilo ombudsmanke prepracovať správu, poukazujúcu okrem iného na nedostatky v oblasti dodržiavania a ochrany ľudských práv v SR. Ústava SR pritom nepredpokladá vrátenie takýchto správ na prepracovanie, parlament ich môže iba zobrať na vedomie,“ tvrdia.

„Po odňatí akreditácie Slovenskému národnému stredisku pre ľudské práva Medzinárodným koordinačným centrom pre Národné ľudskoprávne inštitúcie pri OSN v Ženeve sa Slovensko dostalo do jednej kategórie s Burkinou Faso a zopár podobnými krajinami,“ dodáva správa.

33 debata chyba