Exšéf deaflympionikov Ruda dostal 13 rokov väzenia

Na 13-ročný trest odňatia slobody odsúdil banskobystrický Krajský súd bývalého šéfa Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromíra Rudu za obzvlášť závažný zločin podvodu.

23.07.2013 13:28 , aktualizované: 16:10
Jaromír Ruda Foto: ,
Obvinený Jaromír Ruda počas súdneho procesu.
debata (9)

Trest si má odpykať v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia. Ruda mal podvodným konaním spôsobiť škodu vo výške 1,6 milióna eur, ktoré mali súvisieť s prípravou neuskutočnenej deaflympiády vo Vysokých Tatrách. Spoluobžalovaného notára Stanislava Furdu odsúdil súd na 16 mesiacov s podmienečným odkladom, na skúšobnú dobu tri roky za nedbanlivostný prečin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Dostal tiež trest zákazu vykonávania notárskej činnosti na tri roky. Rozsudok je právoplatný. Podľa Rudovho obhajcu Juraja Remšíka jediná a posledná cesta je dovolanie na Najvyšší súd SR, čo aj urobia. KS v prípade Rudu prekvalifikoval jeho konanie zo sprenevery na podvod. Škoda 1,6 milióna eur vznikla bratislavskej spoločnosti. U Furdu prekvalifikoval jeho konanie zo sprenevery na nedbanlivostný prečin.

Furda ako notár prijal do notárskej úschovy 52 miliónov korún (vyše 1,7 milióna eur) a len na základe kópie dodatku k úschove, v rozpore so zákonnými povinnosťami notára a na požiadanie Rudu previedol peniaze na rôzne účty a uskutočňoval výbery v hotovosti. Bývalý šéf SDV mal tieto peniaze vrátiť do 31.12.2008. Vrátil však len časť a bratislavskej firme Transkontakt vznikla škoda 1,6 milióna eur.

„Klient je tri roky vo väzbe, čiže on už je zmierený s tým, kde je. Ale, samozrejme, sám je presvedčený o tom, že je nevinný. Takže, my spravíme všetko preto, aby sa to preukázalo,“ povedal Remšík médiám. Podľa jeho slov očakávali, že sprenevera nemôže na KS prejsť, nakoľko bola podľa neho nelogická, ale nečakali, že dôjde k zmene právnej kvalifikácie na podvod.

Pojednávanie sa konalo za neúčasti notára, ktorý je hospitalizovaný na neurologickom oddelení, za neúčasť sa ospravedlnil a súhlasil so zasadnutím v jeho neprítomnosti. „Môjmu klientovi bolo v podstate vyčítané to, že postupoval na základe pokynov pána Rudu, na základe kópie. Čiže, to mu je vyčítané, že nemal k dispozícii originál a napriek tomu s tými peniazmi disponoval. Čiže, inými slovami, podľa môjho názoru ak by mal k dispozícii originál, tak by vôbec nedošlo k uznaniu viny,“ dodal obhajca Furdu Roman Toman.

KS zrušil rozsudok okresného súdu (OS) v celom rozsahu. Za spreneveru OS odsúdil Rudu vlani v novembri na 13 rokov väzenia, košického notára na 14 rokov, navyše mu zakázal vykonávať notárske povolanie na desať rokov. Senát KS v Banskej Bystrici v januári 2012 zrušil predošlý rozsudok OS v kauze deaflympiády v celom rozsahu a vec mu vrátil späť. OS uznal v júni 2011 bývalého šéfa SDV vinným z obzvlášť závažného zločinu sprenevery formou účastníctva a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní 13 rokov. Súd uznal vinným taktiež notára z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Odsúdil ho na trest odňatia slobody na 14 rokov.

Hlavné pojednávanie s bývalým šéfom SDV sa koná aj na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pracovisku Banská Bystrica. Podľa obžaloby spôsobil na cudzom majetku škodu v celkovej výške najmenej 10.471.291 eur. Obvinený je z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu. V tejto súvislosti si mal podvodne požičať peniaze od viacerých spoločností a fyzických osôb na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier 2011 vo Vysokých Tatrách, ktoré sa neuskutočnili, ako aj na iné účely.

O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Zimné deaflympijské hry zrušili týždeň pre ich plánovaným začiatkom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Ruda #deaflympiáda