Fico: DPH zostane 20-percentná, dane už vláda meniť nebude

Daň z pridanej hodnoty, ktorá sa platí z každého tovaru a služby, zostane najbližšie roky na úrovni 20 percent. Premiér Robert Fico v rozhovore pre denník Pravda potvrdil, že plán na návrat 19-percentnej dane sa odsúva.

24.07.2013 20:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (113)

Prednosť má nateraz ďalšie znižovanie deficitu verejných financií a pokles zadlženia budúcich generácií. Nižšia DPH by štátnu kasu oslabila. Premiér pri úsporných opatreniach na rok 2014 zároveň nepočíta so zvyšovaním daní.

„Nechcem ísť cestou zvyšovania daní, jediná cesta je hľadanie rezerv v spotrebe štátu a v lepšom výbere daní plus jednorazové opatrenia,“ povedal Robert Fico. Tento rok vláda podľa neho chce znížiť deficit verejných financií pod tri percentá, čím sa síce naplní zákonná podmienka na návrat 19-percentnej sadzby DPH platnej v roku 2010, kabinet však zákon môže zmeniť.

Premiér na otázku, či je reálne, aby sa po znížení deficitu v zmysle zákona prijatého minulou vládou DPH v roku 2015 znížila, povedal, že „rozhodnutia prijaté vládou Ivety Radičovej budú musieť ešte chvíľku počkať“.

V rámci konsolidácie je možné, že vláda predĺži aj na rok 2014 mimoriadne odvody pre veľké regulované podniky a zachová súčasnú bankovú daň. Sociálne dávky sa podľa premiéra znižovať nebudú. „Dávky sú také nízke, že nie je priestor šetriť na úkor týchto ľudí,“ tvrdí Robert Fico.

Denník Pravda - elektronický archív denníka Pravda - e.Pravda.sk

Rozhovor si môžete prečítať v štvrtkovom vydaní denníka Pravda, na webe po 07.00.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Robert Fico #DPH #deficit verejných financií