Matičiari kritizujú Tkáča za ocenenie pre Klausa

Predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč sa rozhodol udeliť bývalému českému prezidentovi Václavovi Klausovi ocenenie za jeho zásluhy pri rozdelení ČSFR.

26.07.2013 14:14
Marián Tkáč Foto:
Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč
debata (83)

Ocenenie mu chce dať pri príležitosti osláv 150. výročia založenia Matice. Tkáčovo rozhodnutie však narazilo na nevôľu členov Výboru Matice slovenskej. Prekáža im, že ocenenie nedostane žiadny Slovák.

„Nepochybne na tomto historickom kroku politické zásluhy má aj Václav Klaus. Tento krok však nebol predmetom rokovania najvyššieho výkonného orgánu – celoslovenského Výboru MS, ani predmetom informácií a programu o oslavách 150. výročia MS, čo by v zmysle ducha platných Stanov MS malo byť vzhľadom na medzinárodný a medzištátny akt MS samozrejmé,“ píšu matičiari v otvorenom liste, ktorý poskytol jeden z členov výboru Stanislav Bajaník. „Samozrejmosťou by mal byť aj demokratický prístup MS, lebo ak oceňujeme dnes už bývalého zahraničného politika nie v čase delenia spoločnej republiky a ďalšie osobnosti pri takej významnej príležitosti akou je 150. výročie založenia Matice slovenskej, vo Výbore MS sa mali prerokovať všetky návrhy na ocenenie a najmä zohľadniť naše slovenské  osobnosti, ktoré sa zaslúžili o vznik SR v r. 1993, medzi nimi aj mnohé významné osobnosti slovenského zahraničného exilu,“ píše sa v liste.

Signatári otvoreného listu sa od Tkáčovho rozhodnutia dištancujú a považujú ho za jednostranné, svojvoľné, nedemokratické a nezohľadňujúce obojstranné zásluhy o vznik Slovenskej republiky. „Slovenské politické zásluhy tak ostávajú zamlčované,“ vyčítajú Tkáčovi. Predsedovi MS tiež odkazujú, že bez rozhodnutia Výboru MS môže rozhodovať len o udelení Ceny predsedu Matice slovenskej, ale nie o Cene Matice slovenskej, keďže to je v kompetencii výboru.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Klaus #Tkáč #Matica slovenská