Spor o práva homosexuálov živí len cirkev

Konferencia biskupov Slovenska chce, aby z chystanej stratégie ochrany ľudských práv bola vypustená časť o právach LGBTI ľudí (lesieb, gayov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb).

28.07.2013 08:45
Dúhový pochod, homosexuáli Foto:
Ľudia združení v LGBTI organizáciách sa zúčastnili aj na minuloročnom Dúhovom pochode v Bratislave.
debata (304)

Navrhla to v liste, ktorý pred dvoma týždňami poslala ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. Sociologička Sylvia Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny predpokladá, že Lajčák ich návrhu nevyhovie. „Bolo by to nemysliteľné,“ hovorí.

Sylvia Porubänová Foto: archív Sylvie Porubänovej
Sylvia Porubänová: Političky a ich nožičky Sylvia Porubänová

Čo by znamenalo, ak by v stratégii ochrany ľudských práv nebola časť o právach ľudí s homosexuálnou orientáciou?
Pre mňa je to nemysliteľné vzhľadom na sociálnodemokra­tický charakter súčasnej vlády, ale aj vzhľadom na programové vyhlásenie vlády a ľudskoprávne medzinárodné záväzky Slovenska. Nie je dôvod ustúpiť tomuto tlaku. Považujem za nemysliteľné vyhovieť takejto požiadavke.

Návrh stratégie hovorí, že v prípade práv komunity LGBTI je spoločnosť rozdelená, je v nej spor. Aký veľký je podľa vás ten spor a ako sa bude vyvíjať?
Podľa mňa ten spor reálne neexistuje. Odpor je umelo živený zo strany hodnostárov katolíckej cirkvi. Tento názor však nepovažujem za relevantný za cirkev ako takú – teda kňazov, rádových sestier. Aj vnútri cirkvi sú podľa mňa veľmi diferencované názory. Vysoká hierarchia katolíckej cirkvi, ktorá hovorí za cirkev ako celok, vyvoláva spor umelo. V prvom rade treba povedať, že dodržiavanie práv LGBTI ľudí nesiaha na práva niekoho iného a neznižuje práva iných. Je to kopanie do otvorených dverí a umelé vyvolávanie sporu, ktorý neexistuje.

Ako sa zachová vláda?
Teraz je na ťahu minister Lajčák ako člen vlády, pod ktorého spadá agenda ľudských práv. Myslím si, že ako človek, ktorý má veľké skúsenosti zo zahraničia a je si vedomý medzinárodných záväzkov Slovenska a jeho miesta v modernom svete, bude mať pre Konferenciu biskupov veľmi slušnú odpoveď v zmysle, že ich hlasu nie je možné vyhovieť. Stratégia sa bude vyvíjať tak, ako sa musí takýto moderný dokument vyvíjať.

Napriek tomu nespôsobí to odklad prijatia stratégie?
Dúfam, že nie. Nie je na to inštitucionálny ani procesný dôvod. Je to spor, ktorý sa tam umelo vnáša. Myslím si, že Konferencia biskupov Slovenska deleguje svoj hlas bez toho, aby vedela, aký je možno skutočný názor ľudí, ktorí sa hlásia ku katolíckej viere.

Sú o tom aj nejaké prieskumy verejnej mienky?
Prieskumy v tejto oblasti sú komplikované. Sú rôzne názory, ako sa na túto citlivú oblasť pýtať ľudí. Ťažké je aj pýtať sa ľudí na samotnú sexuálnu orientáciu. Ľudia často deklarujú nejakú odpoveď alebo sa k niečomu hlásia, ale vnútorne to tak nie je. Ale určite to bude stáť za to urobiť generálny prieskum. V každom prípade názory sa spolu s informovanosťou vyvíjajú. Organizácie LGBTI robia dobrú robotu, pretože ľudia vidia, že sú to kompetentní normálni ľudia a nežiadajú nejaké nadprávo. A spolu s informovanosťou sa otvára aj vedomie ľudí. Okrem toho aj medzi LGBTI ľuďmi sú katolíci, majú rodičov, súrodencov, priateľov takéhoto vierovyznania. A keď človek reálne vidí, čím ten jemu blízky žije, vytvára sa veľký rozpor medzi tým, ako sa zachovať, a tým, či dostáť poslušnosti v rámci katolíckej hierarchie.

Mal by štát chrániť aj práva homosexuálov?

Marcela Červenková, Rovinka
Neviem, či by mal, ale určite by som nemala nič proti tomu. Myslím, že majú rovnaké práva ako my všetci. Poznám aj ja niekoľkých, sme taká mladá komunita, no myslím, že celkom zapadli a nemajú problémy. Ak by však mali byť utláčaní, tak je lepšie, keď sú chránení.

Martin Lisý, Trnava
Na to neviem celkom odpovedať, je mi to jedno.

Vladimír, Svätý Jur
Podľa mňa nie. Mám na to svojský názor. Nemám nič proti tejto skupine, no myslím si, že štát by do toho nemal nejako zasahovať a osobitne ich chrániť.

Mária, Štúrovo
Určite by som s tým nesúhlasila. Neviem, prečo by mali byť homosexuáli v nejakej osobitnej skupine. Sú právoplatne normálni ľudia ako všetci ostatní, takže nevidím dôvod na to, aby dostali nejakú osobitnú ochranu.

Ján, Štúrovo
Áno, vláda by mala dať na papier, že chce, aby neboli zbytočné konflikty, aby nemali problémy v zamestnaní alebo niečo podobné.

Kinga Dombiová, Šahy
Samozrejme, mal by ich osobitne chrániť. Sú takí istí ľudia ako my, tak prečo nie. (pk)

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #homosexuáli #menšiny #Porubänová #LGBTI+