Únia špecialistov obhajuje súdenú lekárku

Prípadu lekárky, ktorú v marci odsúdil trenčiansky okresný súd na 30 mesiacov väzenia, sa začala venovať Slovenská lekárska únia špecialistov. Podľa jej prezidenta Andreja Janca je lekárka nevinná a pri opätovnom skúmaní prípadu vyšli najavo nové skutočnosti.

30.07.2013 18:15
debata (5)

Podľa súdu službukonajúca lekárka detskej ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci v ilavskej nemocnici 12. decembra 2009 pri vyšetrení chlapca nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby. Súd jej dal tiež za vinu, že neodporučila pacientovi hospitalizáciu. Dieťa na druhý deň ráno po vyšetrení doma zomrelo. Príčinou jeho smrti podľa súdu bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice.

Okrem väzenia dostala lekárka i trest zákazu činnosti lekárskej praxe na šesť rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Janco však tvrdí, že únia má k dispozícii nové súdnoznalecké posudky od renomovaných odborníkov v oblasti pľúcneho lekárstva, in­tenzívnej medicíny a pediatrie. „Odvolaciemu súdu poskytneme aj posudok od svetovej kapacity zo súdneho lekárstva zo zahraničia.“

Podľa stanoviska, ktoré za úniu vypracovala Alena Jancová, bolo bezprostrednou príčinou úmrtia dieťaťa vdýchnutie žalúdočného obsahu, čo spôsobilo udusenie dieťaťa. V pľúcach sa našli stopy po baktériách, ktoré sú typické pre tráviaci trakt a v pľúcach sa za normálnych okolností nevyskytujú. „To bola skutočná príčina smrti,“ tvrdí Janco.

Prípadný ďalší posun v tejto kauze môže nastať 19. augusta, keď bude na trenčianskom krajskom súde odvolacie konanie. „Ak sa tento prípad ukončí nespra­vodlivým odsúdením lekárky, na Slovensku už potom nenájdete lekára, ktorý sa bude snažiť obetavo a bez ohľadu na vlastnú bezpečnosť liečiť. Začnú sa sústreďovať na vytváranie alibi a nie na pátranie po príčine vašich chorôb,“ uzavrel prezident únie špecialistov.

5 debata chyba