Bločková lotéria má tiež zastaviť únik daní

Pod najnovší trend obchádzania platenia daní sa čoraz viac podpisuje najmä vysoká miera nezamestnanosti, takisto práca načierno a platby bez účtovných dokladov.

31.07.2013 14:00
peniaze, financie, zárobok, lákadlo Foto:
Ilustračné foto
debata (42)

Vláda ešte na jeseň minulého roka prijala prvú sériu opatrení na boj s daňovými únikmi. Za jedno z doteraz najefektívnejších prijatých opatrení považujú daňoví poradcovia zavedenie inštitútu zábezpeky pri registrácii a pri dovoze tovaru až do výšky 500-tisíc eur. Dôvodom jeho zavedenia bola aj skutočnosť, že práve novo registrovaní platitelia dane sa podieľali v najväčšej miere na neoprávnených odpočtoch DPH. Od začiatku tohto roka štát obmedzil platby v hotovosti, po novom platí hranica 5 000 eur pre fyzické osoby a 15¤000 tisíc eur pre právnické osoby.

Vláda takisto plánuje od októbra tohto roka zaviesť povinnosť správcu vkladu vložiť peňažné vklady spoločníkov eseročiek do štátnej pokladnice, pri daňových nedoplatkov alebo daňovej kontrole chce riešiť tieto prípady výmazom spoločností úradným príkazom. Únikom na dani z registračných pokladníc, kde štát momentálne stráca zhruba 150 miliónov eur ročne, by od októbra tohto roka mala zabrániť bločková lotéria. A to tak, že finančné výhry až do výšky 18-tisíc eur by mali byť motiváciou pre ľudí pýtať si za tovary a služby zakaždým blok o zaplatení. Po novom štát sprísňuje aj tresty za to, ak podnikateľ nevystaví zákazníkovi pokladničný blok alebo vydá falošný blok.

Od budúceho roka by malo Finančné riaditeľstvo, ako aj polícia mať možnosť vstúpiť do kolaudačného konania. Podobne to teraz funguje napríklad v susednom Rakúsku, kde si stavebný úrad preveruje zdroje financovania vybraných objektov. Práve pre neplatenie daní v stavebnom sektore prichádza štát o vyše 130 miliónov eur ročne. Od januára 2014 vláda zavádza aj elektronický kontrolný výkaz, ktorý sa rovnako ako daňové priznania bude predkladať v elektronickej podobe.

Tie umožnia Finančnej správe prostredníctvom automatizovaného systému krížovú kontrolu daňovej povinnosti a kontrolu odpočtov. Krížovou kontrolou údajov bude možné napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, odhaliť machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry. Zavedenie kontrolných výkazov zároveň vytvára predpoklad na to, aby v budúcnosti podnikatelia nemuseli podávať daňové priznanie k DPH, urobí to za nich Finančná správa.

Štát chce ešte v tomto roku zvýšiť odmeny pre daniarov. Momentálne dôvodom, prečo sa úradníci dajú presvedčiť na spáchanie podvodu, sú práve nízke platy na úrovni okolo 600 eur a ponuka vysokých úplatkov. Štát sa na opatrenia na boj s daňovými únikmi spolieha najmä pri budúcoročnej konsolidácii verejných financií, keď musí do rozpočtu dostať viac ako miliardu eur. Podľa slov ministra financií Petra Kažimíra by opatrenia mali priniesť do rozpočtu niekoľko desiatok miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba