Pekelné počasie trvá, čaká sa 35 až 38 stupňov

Slovensko aj v nedeľu budú sužovať horúčavy, varuje SHMÚ. Výstraha druhého stupňa, že teplota vzduchu môže dosiahnuť 35 až 38 stupňov Celzia, platí od poludnia do 19.00 pre celý Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, a Banskobystrický kraj.

04.08.2013 09:10 , aktualizované: 13:03
Horúčavy, mesto, teplo Foto: ,
V centre Bratislavy sa na archívnej fotografii snažili majitelia reštaurácií spríjemniť ľudom posedenie počas najväčších horúčav aj kropením chodníka.
debata (4)

V Žilinskom kraji pre okresy Bytča, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Trenčianske Teplice a Žilina, V Košickom kraji pre okresy Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves. Na zvyšnom území platí výstraha prvého stupňa, teplota vzduchu by mala dosiahnuť 33 až 35 stupňov Celzia.

Na pondelok výstrah pred teplom menej, v utorok viac

SHMÚ vydal na pondelok menej teplotných výstrah, ako pre nedeľný deň. Druhý stupeň výstrahy, pri ktorej môže dosiahnuť teplota vzduchu 34 až 37 stupňov Celzia, bude od pondelkového poludnia platiť pre celý Nitriansky kraj, Bratislavský kraj s výnimkou okresu Malacky, Trnavský kraj s výnimkou okresov Senica a Skalica a Banskobystrický kraj s výnimkou okresov Banská Bystrica, Brezno, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom. V spomínaných okresoch bude platiť „len“ výstraha 1. stupňa, pri ktorej teplota dosiahne 33 až 35 stupňov Celzia.

Rovnaké miernejšie varovanie bude pre Trenčiansky a Košický kraj, ako aj väčšinu Prešovského a Žilinského kraja. V ostatných dvoch krajoch však pre viaceré okresy na pondelok neplatia žiadne výstrahy. Bez výstrah sú okresy Kežmarok, Poprad, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošin a Čadca.

Naopak v utorok bude platiť vyšší stupeň výstrahy pre väčšie územie, konkrétne pre celý Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Banskobystrický kraj a Košický kraj, väčšinu Trenčianskeho kraja (bez okresov Považská Bystrica a Púchov) a v Žilinskom kraji pre okres Turčianske Teplice. Na ostatnom území bude od utorka poludnia prvý stupeň výstrahy pred teplom.

V sobotu mierne klesol počet kolapsov

V prvý deň víkendu mali záchranári pre horúčavy opäť množstvo výjazdov, i keď počet kolapsov merne klesol. V sobotu pomáhala Záchranná zdravotná služba 134 ľuďom, ktorí teplo nezvládli. Bolo medzi nimi 84 žien, 44 mužov a šesť detí. V nemocnici museli hospitalizovať 83 kolabujúcich.

Najviac kolapsov zaznamenali v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, kde bolo po 22 takýchto prípadov. Najmenej výjazdov ku kolabujúcim mali záchranári v Trnavskom kraji (10 prípadov). „Počet kolapsov síce mierne klesol oproti piatku, ale stále je ich veľa, čo len potvrdzuje, že ľudia nemajú zabúdať na pitný režim,“ uviedol hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teploty