Špióni odpočúvali priamo z ministerstva obrany

Až 95 percent žiadostí o odpočúvanie v škandalóznej afére ministerstva obrany z čias Ľubomíra Galka sa týkalo výlučne civilných osôb. Pravde sa podarilo získať túto informáciu z prostredia vyšetrovania. Navyše časť odpočúvaní bola podľa nových informácií uskutočnená priamo na ministerstve obrany.

06.08.2013 20:00 , aktualizované: 07.08.2013 08:00
Ministerstvo obrany, Galko Foto: ,
Škandál s odpočúvaním sa na ministerstve obrany udial ešte za exministra Ľubomíra Galka z SaS.
debata (213)

Od vypuknutia kauzy na jeseň v roku 2011, keď vyšlo najavo masové sledovanie civilistov vojenskými špiónmi, sa asi najviac špekulovalo o úlohe Galka (SaS). Toho vtedajšia premiérka Iveta Radičová pre podozrenie z rozsiahleho zneužitia tajných služieb odvolala z funkcie ministra. Rovnako padol aj riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol Brychta. V celej kauze bolo doteraz obvinených päť agentov takmer z 30 skutkov vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Samotný Galko vždy akúkoľvek účasť na odpočúvaní a zneužitie tajných služieb popieral. Pravde sa však podarilo získať výpoveď dnes už bývalého dôstojníka, ktorý vyvracia tvrdenia exministra Galka. Práve slová tohto spravodajcu by mohli celú kauzu pohnúť dopredu. Pravdu požiadal, aby jeho meno nebolo zverejnené. Ide o pracovníka, ktorého oddelenie malo na starosti použitie informačno-technických prostriedkov (ITP). "Bol fyzicky na pracovisku VOS, ktorého úlohou je zabezpečovať odpočúvanie telefonických hovorov, " povedal o exministrovi.

Ešte pred vypuknutím celej kauzy spísal sťažnosť svojim vtedajším nadriadeným, v ktorej spomína aj to, že sa vtedajší minister nachádzal na pracovisku, ktoré zabezpečuje odpočúvanie.

Čo je ďalšia nová informácia, pretože doteraz sa predpokladalo, že odpočúvanie pre vojakov uskutočňoval Policajný zbor vo svojich priestoroch. Človek z bezpečnostných služieb, ktorého Pravda v tejto súvislosti oslovila, potvrdil, že odpočúvanie si dokáže realizovať aj samotné ministerstvo obrany. K technickým podrobnostiam sa však nevyjadril.

Zákon v tomto prípade len stroho hovorí, že používanie ITP pre Vojenské spravodajstvo na základe písomnej žiadosti a po predložení písomného súhlasu zákonného sudcu technicky zabezpečuje Policajný zbor. Znamená to, že bola vyvedená technológia na ministerstvo obrany? Používali ju agenti protizákonne? Na to má odpovedať prebiehajúce vyšetrovanie.

Na citáciu zákona nás odkázalo aj súčasné vedenie ministerstva obrany. Na priamu otázku, či sa takéto priestory na odpočúvanie nachádzajú na ministerstve obrany, hovorkyňa Martina Balleková iba uviedla, že „informácie týkajúce sa technického zabezpečenia odpočúvania a zaznamenávania v rámci telekomunikačných činností medzi Policajným zborom SR a Vojenským spravodajstvom sú utajovanými skutočnosťami“. „Z dôvodu zákonnej prekážky ich nemôžeme špecifikovať,“ reagovala pre Pravdu.

Exminister popiera

Galko prostredníctvom svojej hovorkyne odmietol akúkoľvek svoju prítomnosť na online odpočúvaní. „To je absolútny nezmysel. VOS nemá vlastný odpočúvací systém a odposluchy realizuje prostredníctvom Policajného zboru. Na režimové pracovisko polície som ako minister obrany nemal prístup, takže som sa na žiadnych online odposluchoch nemohol zúčastňovať,“ napísal v reakcii Galko.

Bývalý spravodajca však pre Pravdu povedal, že takéto pracovisko je v objekte kasární, kde sídli aj ministerstvo obrany. Svojich nadriadených v sťažnosti upozornil, že minister obrany, hoci je štatutár, ktorý riadi rezort a patria pod neho aj vojenskí spravodajcovia, tam nemá čo hľadať. Keď sa sťažoval svojmu šéfovi, ten mu, ako tvrdí, povedal, že Galko má bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné a môže sa oboznamovať s utajovanými skutočnosťami.

Spravodajca chce vypovedať

Z armády nakoniec tento spravodajca odišiel na vlastnú žiadosť a pre Pravdu potvrdil, že je pripravený po zbavení mlčanlivosti vypovedať o týchto skutočnostiach na polícii a pred parlamentným výborom na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Prokurátor doteraz v celom prípade obvinil exriaditeľa VOS Brychtu spolu s ďalšími štyrmi spravodajcami zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, z porušovania cudzích práv a ďalších 29 iných skutkov. Obvinení sú aj z toho, že falšovali žiadosti sudcom o súhlas s odpočúvaním.
Generálna prokuratúra preverovala v kauze aj úlohu exministra. Galko vypovedal ešte vlani v marci. Trestne stíhaný zatiaľ nie je. Ako už sám vyhlásil, príkazy na odpočúvanie osobne nedával a žiadosti o nasadenie informačno-technických prostriedkov ani nevidel.

Kauza odpočúvania VOS za ministrovania Ľubomíra Galka

  • kauza odpočúvania desiatok civilistov vojenskými špiónmi vypukla v novembri 2011,
  • minister obrany Ľubomír Galko prišiel o funkciu, premiérka ho odvolala päť dní po vypuknutí kauzy,
  • premiérka tiež odvolala šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu,
  • vo februári 2012 Generálna prokuratúra začala trestné stíhanie piatich agentov VOS,
  • vyšetrovanie ukázalo, že vojenskí agenti odpočúvali desiatky ľudí, prevažne civilistov, medzi nimi boli novinári, úradníci Galkovho rezortu, kamionista, ale aj vojenskí pridelenci či bývalí dôstojníci vojenských spravodajských služieb,
  • Generálna prokuratúra vlani obvinila päť bývalých agentov vrátane šéfa vojenskej kontrarozviedky takmer z 30 trestných činov vrátane zneužívania postavenia verejného činiteľa,
  • vyšetrovanie ukázalo, že sudcovia, ktorí dávali súhlas na odpočúvanie, boli zavádzaní a dôvody na zákonné odpočúvanie si agenti vymýšľali alebo ich kopírovali z predchádzajúcich žiadostí o súhlas na použitie ITP,
  • Galko vypovedal v postavení svedka, stíhaný zatiaľ nie je,
  • kauzu v súčasnosti prebrala po Generálnej prokuratúre Národná kriminálna agentúra,
  • zmenil sa aj dozorujúci prokurátor, v súčasnosti ju dozoruje Jozef Čentéš, ktorého prezident odmietol vymenovať za generálneho prokurátora.

Aféra prepukla na jeseň 2011, keď vyšlo najavo, že vojenská kontrarozviedka odpočúvala desiatky ľudí vrátane ministerských úradníkov, podnikateľov, redaktorov Pravdy, riaditeľa TA3 či úplne neznámeho kamionistu. Následne sa ukázalo, že žiadosti o použitie informačno-technických prostriedkov, ktoré vojaci adresovali sudcom, boli zavádzajúce, obsahovali vymyslené dôvody a nepravdivé údaje. Vtedajšia premiérka Iveta Radičová preto odvolala Galka z funkcie ministra a aj vtedajšieho riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu.

Čaká sa na sudcov

Na prokuratúre už vypovedali desiatky ľudí, ktorých VOS odpočúvalo. Napríklad bývalá Galkova sekretárka, bývalý šéf vojenskej kontrarozviedky alebo vodič kamióna. Ešte v máji tohto roku vyšetrovanie kauzy odpočúvania po prokuratúre prebrala Národná kriminálna agentúra. Kriminálna agentúra by mala napríklad vypočuť sudcov, ktorí podpisovali žiadosti o odpočúvanie. Podľa našich zistení agentúra spis študuje a zatiaľ nikto nebol na vypočúvanie predvolaný.

Prokuratúra pri vyšetrovaní a skúmaní spisov narazila na porušovanie zákona, kde osoby, na ktoré bolo nasadené odpočúvanie, neboli kriminálne rozpracované. Vyšetrovaním sa zistilo, že asi dve desiatky žiadostí o odpočúvanie vychádzali z vymyslených dôvodov. Iné žiadosti na súhlas s používaním informačno-technických prostriedkov pre sudcov boli kopírované, pretože agenti, hoci požadovali súhlas sudcu na odpočúvanie, neodhaľovali žiadnu trestnú činnosť, ktorá by použitie ITP odôvodňovala. Kopírovaním žiadostí mali zavádzať šiestich sudcov Krajského súdu v Trenčíne, kde žiadali súhlas na odpočúvanie. „Zistilo sa, že agenti si nedávali už ani tú námahu, aby písali nové žiadosti, ak žiadali použitie ITP. Kopírovali predchádzajúce žiadosti,“ uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu. Napríklad žiadosť o súhlas na odpočúvanie kamionistu bola skopírovaná z predchádzajúcej žiadosti o súhlas na odpočúvanie podnikateľa blízkeho strane SAS.

Kauzu dozoruje Čentéš

Kauzu odpočúvania na Generálnej prokuratúre dozoruje Jozef Čentéš. Ku kauze sa však nevyjadril. Otázky žiadal zaslať cez tlačové oddelenie prokuratúry. „Trestné stíhanie doposiaľ nebolo ukončené, preto podrobnejšie informácie v súčasnosti nebudeme poskytovať,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Svedok: Galko tam nemal čo hľadať

O nových skutočnostiach v kauze odpočúvania a o jeho priebehu bol dnes už bývalý agent ochotný hovoriť pod podmienkou zachovania anonymity. Jeho meno preto nebudeme zverejňovať. V roku 2011, keď prebiehalo rozsiahle odpočúvanie, bol v činnej službe. Ide o pracovníka, ktorého oddelenie malo na starosti použitie informačno-technických prostriedkov. Pre armádu pracoval 22 rokov. V rozhovore uviedol, že ak bude vyzvaný, príde vypovedať pred vyšetrovateľov aj pred parlamentný výbor.

Exminister obrany Ľubomír Galko Foto: Ľuboš Pilc
Galko, SaS Exminister obrany Ľubomír Galko

Aká bola vaša úloha v kauze odpočúvania novinárov, pracovníkov ministerstva a ďalších osôb v roku 2011?
Konkrétne žiadna, ja som len zodpovedal za organizačnú zložku, ktorá prostredníctvom Policajného zboru zabezpečovala ITP.

Kde sa robilo odpočúvanie?
Na ministerstve obrany.   

Aká bola pri odpočúvaní úloha ministra Galka?
Na to neviem odpovedať, tieto veci boli delegované na VOS a štatutárom bol pán Brychta. Ako to mal dohodnuté s pánom ministrom, to netuším, to boli ich vzťahy, bol som dôstojník, v armáde som bol 22 rokov, podľa mňa tam minister nemal čo hľadať, tak som sa ozval. A voči mojej osobe sa spustila kritika.

Prečo ste sa sťažovali, že tam chodil minister?
Prosto náhoda je blbec. V priebehu riadnej dovolenky som sa zastavil v práci a zistil som, že je tam upratovačka, ktorá tam v tom čase nemala byť. Pracovník mne podriadenej služby mi povedal, že do priestorov pracoviska príde minister obrany.

Stretli ste sa tam s ministrom?
Po mojej návšteve všetci museli z pracoviska odísť, okrem môjho podriadeného, ktorý vtedy zodpovedal za odpočúvanie. Ak to zastrešuje váš najvyšší šéf, musíte sklapnúť opätky.

Na aké odpočúvania minister chodil?
Viem len to, že bol fyzicky na pracovisku VOS, ktorého úlohou je zabezpečovať odpočúvanie telefonických hovorov. Konkrétne neviem, čo odpočúval, hovory odpočúvali moji podriadení a ich úlohou bolo naložiť s nimi podľa zákona, teda ak napĺňali skutkovú podstatu trestného činu, mali ich prepísať, a inak zničiť.

Takže vy sám ste pri odpočúvaní nikdy neboli?
Fyzicky som naozaj pri žiadnom odpočúvaní nebol ani som nečítal nijaké prepisy rozhovorov. To bola právomoc mojich podriadených, mojou úlohou bolo viesť ich.

Prepustili vás po tomto incidente zo služby?
Odišiel som na vlastnú žiadosť.

Budete vypovedať pred parlamentným výborom na kontrolu Vojenského spravodajstva?
Keď som išiel do civilu, dostal som túto otázku viackrát. Dodnes ma však nikto neoslovil, nepožiadal o výpoveď. Pokiaľ nebudem požiadaný, nebudem vypovedať.

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Pravda #Galko