Aj druhého zraneného vojaka už previezli na Slovensko

Slovenský vojak, ktorý sa v Nemecku liečil zo zranení hlavy, ktoré utrpel počas incidentu na vojenskej základni v afganskom Kandaháre, je už na Slovensku.

09.08.2013 11:09 , aktualizované: 13:09
debata

Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva obrany.

V piatok po 12.00 pristálo na bratislavskom letisku americké lietadlo, ktoré ho z Nemecka previezlo. Vojak sa bude ďalej liečiť v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Jeho zdravotný stav sa v posledných dňoch výrazne zlepšil. Nevyžaduje už monitoring vitálnych funkcií a je definitívne mimo ohrozenia života. Súčasne bol začatý proces dlhodobej rehabilitačnej liečby. „Teší ma, že aj náš druhý ťažko zranený vojak je už z najhoršieho vonku. Jeho stav sa zlepšil natoľko, že lekári povolili prevoz domov na Slovensko, čo určite potešilo nielen jeho, ale aj jeho blízkych. Obom našim zraneným vojakom prajem mnoho síl a pokroky v ďalšej liečbe,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Túto dvojicu slovenských vojakov ťažko zranil 9. júla útočník Lambar Chán v afganskom Kandaháre. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil zo strážnej veže medzinárodného letiska, teda civilnej časti, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti územia vojenskej základne, kde práve cvičili Slováci. Išlo o tzv. „green-on-blue“ útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Útočník neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec bol naň napojený. Aktuálne zverejnili aj video s útočníkom, na ktorom Taliban útok na Slovákov oslavuje. Po zlyhaní afganských orgánov a následných oslavách teroristu bude podľa premiéra Roberta Fica použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #armáda #vojak #prevoz #zrenenie