Netopiere sú biologický štít panelákov

Ako ušetriť tisíce eur za drahé postreky proti premnoženým komárom? Napríklad aj tak, že obyvatelia bytových domov zainvestujú pár stoviek eur do búdok pre netopiere a dážďovníky.

10.08.2013 16:00
búdky, netopiere, dážďovníky Foto: ,
Ochranári držia v ruke vzorové búdky, ktoré sa zapracujú do fasády bytovky pri zateplení.
debata

Perfektne sa dopĺňajú. Dážďovníky, vtáky podobné lastovičkám, lovia hmyz cez deň, netopiere v noci. Vytvoria biologický štít domu, ktorý okrem komárov chráni aj pred osami či včelami. Už o pár dní sa nimi budú môcť pochváliť ďalšie bytovky na sídlisku Klokočina v Nitre. Hlbší zmysel stavania búdok je v zachovaní pestrosti života v mestách. Pre nešetrné zatepľovanie či špárovanie sa v posledných rokoch stenčila populácia dážďovníkov. Podľa odhadov je ich o polovicu menej ako pred 20 rokmi. V Prahe zaznamenali úbytok o 45 percent, v niektorých poľských mestách dokonca o 80 percent. Výrazne ubudlo aj netopierov.

Zhoršujúca sa sociálna situácia ekoprojektom nepraje, a tak musia ochranári hľadať ekonomické argumenty, aby presvedčili vlastníkov. „Je fakt, že veľa ľudí teraz rieši iné otázky, napríklad či majú, alebo nemajú robotu. A teraz od nich niekto chce, aby niečo zaplatili pre netopiere. Ale mnohých presvedčí argument, že je lepšie venovať sa prevencii. Investovať pár stoviek eur do búdok, ako potom platiť veľké peniaze za riešenie následkov kalamity komárov,“ naznačil Matúš Kováč, člen Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku.

Ďalším argumentom je pokuta. Zatiaľ čo investícia do búdok na jeden panelákový vchod vychádza na približne 400 eur, pokuta za zamurovanie desiatok netopierov v špárach sa môže vyšplhať na desaťtisíce eur. Kováč s kolegami po celom Slovensku bojuje za umiestňovanie búdok už dva roky. V každom kraji sú minimálne dvaja ľudia, ktorí koordinujú práce, majú zmapované lokality. V Nitre patrí k miestam s najväčším výskytom Jedlíkova ulica na Klokočine.

Vlastníci bytov by mali situáciu s netopiermi a dážďovníkmi riešiť v predstihu už počas prípravy projektu zatepľovania. Treba osloviť ochranárov, ktorí majú zo zákona udelenú výnimku na manipuláciu s chránenými a ohrozenými živočíchmi. Tí si prejdú dilatačné špáry v panelovom dome so špeciálnou kamerou a vedia odtiaľ šetrne vyhnať netopiere. „V prípade dážďovníkov treba dodržať čas hniezdenia. Prilietajú v máji, vylietajú začiatkom augusta,“ upozornila ochranárka Denisa Lőbbová. Búdky sa zapracujú do fasády tak, aby nepôsobili rušivo. V paneláku, ktorý má dva vchody a sedem poschodí, môžu bývať stovky netopierov a desiatky dážďovníkov.

Kto chce, môže si kúpiť vlastnú búdku na balkón na strop. Odmenou mu bude pozorovanie života vtáčej rodiny. Tá vyloví takmer všetok hmyz a človek sa nemusí báť, že sa k nemu nasťahujú osy alebo včely, čo sa občas v panelákoch stáva. „Poznám prípad, keď dážďovníky vytlačili včelí roj. Takže to naozaj funguje ako štít,“ dodala Lőbbová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #netopiere #dážďovníky #búdky