Užívanie si dôchodku v exotike? Realita aj pre niektorých Slovákov

Belgickí či holandskí dôchodcovia trávia starobu vo Francúzsku či v Turecku, Angličania uprednostňujú Španielsko či Thajsko, Nemci zasa Latinskú Ameriku.

12.08.2013 13:00
Dôchodcovia, bývanie, cestovanie, dovolenka Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Odísť žiť na dôchodok niekde do tepla a k moru za lacný peniaz, je v západných európskych krajinách už dlhoročným trendom. Uvažovať o tom však začínajú čoraz častejšie aj naši seniori. Hoci priemerný dôchodok na Slovensku je len 389,76 eura, a tak sa ani zďaleka nemôžeme porovnávať so západnými seniormi, sú krajiny, kde sa dá slušne žiť aj z tejto sumy. Ide najmä o krajiny v ďalekej exotike.

Predstava poberať slovenský dôchodok a bez problémov z neho vyžiť na slnkom zaliatych plážach vyvoláva u niektorých našich seniorov skôr pobavenie. Napriek tomu sa medzi nimi nájdu aj takí, ktorých dôchodok je vyšší, a preto neváhajú na staré kolená opustiť domovinu a začať nový život v lacnejších krajinách. Hoci stále vedie Chorvátsko či oblasť Stredomoria, Slováci sa neboja vycestovať aj na iný kontinent. V Thajsku, Belize či Kostarike sa mesačné náklady na život totiž zmestia do 250 eur.

Generálny sekretár Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Ivan Schwarz považuje za vhodnú voľbu pre seniora všetky chudobné rozvojové krajiny, pretože kúpna sila je tam prispôsobená možnostiam tamojšieho obyvateľstva. V dôsledku toho sú ceny za prenájom nehnuteľností a potraviny lacné. Podľa neho však nie je všetko zlato, čo sa blyští. „Netreba zabúdať aj na to, že hoci v týchto krajinách je prevažne slnečné počasie, niekde dochádza aj k veľkým teplotným výkyvom,“ upozorňuje. Zakiaľ čo v Kostarike či Thajsku sa teploty aj v lete pohybujú okolo prijateľných 30 stupňov, v Egypte sa môžu vyšplhať až k štyridsiatkam. Iné zasa počas roka zápasia s obdobím dažďov. Odborníčka na cestovný ruch Jana Budinská má skúsenosť s česko-slovenskými dôchodcami vo Venezuele.

„Hromadne sa tam sťahovali pred siedmimi, ôsmimi rokmi. Fungovali tam tzv. generálne pardony. Keď človek napríklad neplatil pol roka elektrinu, úradník mu platbu vďaka tomuto opatreniu odpustil za celé obdobie. Našinci to vnímali ako veľké plus,“ vysvetľuje. Podľa nej našich dôchodcov v chuti po exotike netreba podceňovať, pretože doba ide dopredu a dopyt po druhom bývaní je čoraz rozšírenejší. Ako dodáva, treba si uvedomiť, že do dôchodkového veku sa dostávajú ročníky, ktoré zažili zmenu režimu ako mladí ľudia a s podnikateľskými úspechmi majú dostatok financií na takúto investíciu.

Naši dôchodcovia smerujú skôr na východ Európy

V rebríčku popularity u našincov vedú podľa Budinskej krajiny, ktoré sú k nám bližšie. „Je to aj kvôli dĺžke letu. Predsa len pre staršieho človeka je pohodlnejšie cestovať do Chorvátska ako do Thajska,“ myslí si. Veľký záujem je najmä o kúpu chorvátskych apartmánov, seniori tam však zvyknú tráviť len zimné mesiace. V obľube sú aj nehnuteľnosti v Čiernej Hore či v Bulharsku. Pobyt v teplej klimatickej oblasti podľa nej navyše nepridáva ani náklady na vykurovanie, čím párik seniorov dokáže ušetriť toľko, že si môže dopriať nadštandardné večere v príjemných reštauráciách.

Marek Grajcarík, riaditeľ portálu s realitami topreality.sk, tiež tvrdí, že ich prenájom v zahraničí je v prevažnej miere sezónnou záležitosťou. „Najväčší záujem je o Chorvátsko, Česko či Bulharsko. Solventnejší klienti riešia prenájom na viac mesiacov počas zimy aj v USA, Dominikánskej republike a celej karibskej oblasti či v Thajsku,“ hovorí. Pri dlhodobom pobyte vo väčšine prípadov dôchodca musí predať nehnuteľnosť doma a za utŕžené peniaze sa potom presťahuje. Agentúry podľa neho v posledných rokoch badajú postupný nárast klientov, ktorí riešia kúpu či prenájom v zahraničí. Dôvodom je najmä prijateľná cena nehnuteľností.

Treba si vedieť užiť aj starobu

Väčšina dôchodcov u nás poberá však nízke dôchodky a je veľmi nadviazaná na svoje domy či záhradky a začať život niekde inde im ani nenapadne. Zároveň u nich stále pretrváva pocit zodpovednosti za starostlivosť o vnúčatá a cestovanie radšej prenechávajú svojim deťom. Užívanie si života vo vyššom veku tak považujú za prepych.

Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky tento jav potvrdzuje. „Väčšina z nich sa uzavrela vo svojom konzervativizme a namiesto podujatí, ktoré organizujeme, uprednostnia radšej prácu vo svojej záhrade. V tomto veku chcú mať už len pokoj,“ hovorí. Podľa neho záujem neprejavujú ani o krátkodobé výlety do cudziny. Dôvodom sú pohybové či srdcovo-cievne ťažkosti, pre ktoré sa vyhýbajú veľkým horúčavám v prímorských oblastiach.

Podľa Andreja Churého z realitnej agentúry Remax by naši dôchodcovia mohli prekonať obavy z neznámeho a nebáť sa experimentovať rovnako ako ich zahraniční vrstovníci. „Prijateľnou verziou by mohlo byť sťahovanie v rámci domoviny. Dôchodca, ktorý žije napríklad v relatívne drahej Bratislave, by sa mohol presťahovať do pokojnejších, a najmä lacnejších lokalít smerom na stredné Slovensko,“ myslí si. Podľa neho však ani o túto možnosť nejavia záujem, pretože cestovanie si spájajú so zbytočnými starosťami.

Budinská odporúča ako vhodnú alternatívu pre dôchodcov, ktorí nemajú dosť peňazí, kúpiť si paradoxne ostrov. „Je to neuveriteľné, ale za vlastný ostrov zaplatíte menej ako za rodinný dom. Už v roku 2008, keď s touto ponukou vyšla celosvetovo pôsobiaca realitná agentúra, medzi klientmi boli aj Slováci,“ hovorí.

Ak teda naši dôchodcovia zatiaľ nenašli odvahu odísť do exotického Thajska, kde za prenájom jednoizbového bytu pýtajú mesačne 45 eur a kuracie mäso s ryžou stojí len okolo 75 centov, môžu začať pozvoľna. Sezónne prenájmy vidieckych domčekov na pobreží európskeho Stredomoria tiež nevyjdú draho.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #zahraničie #cestovanie #Dôchodcovia