Hlina chcel interpelovať ministrov. Na rokovanie sa nedostal, vyviedli ho

Poslanec parlamentu Alojz Hlina sa nedostal na rokovanie vlády, kde chcel predložiť interpelácie ministrom. Z budovy ho podľa jeho slov vyviedli. Najprv čakal pod schodmi k rokovacej miestnosti, potom vyšiel hore pred rokovaciu miestnosť a napokon sa pokúsil zaklopať na dvere.

14.08.2013 18:45
Alojz Hlina Foto: ,
Poslanec parlamentu Alojz Hlina (vpravo) sa pokúša dostať na rokovanie vlády, kde po dovolenkovej prestávke začína rokovať kabinet Roberta Fica.
debata (32)

„Vyvliekli ma ako upratovačku cez nejakú podzemnú chodbu po miernom kladení odporu,“ opísal situáciu Hlina a dodal, že títo policajti (ochrankári – pozn. red.) sú o niečo profesionálnejší ako tí druhí, ktorí mlátia obuškami. Poslanec ich upozornil, kedy je možné použiť chvaty a kedy kopy a údery. „Som rád, že v tomto sme sa pochopili,“ dodal.

Hlina poznamenal, že v miestnosti, z ktorej ho vyviedli, sedeli úradníci a hovorcovia ministrov. Poslanec chcel predložiť ministrom interpelácie, ktoré im nemohol predniesť 27. júna priamo na rokovaní parlamentu, keďže sa na interpeláciách nezúčastnili.

„Chcem využiť svoje právo a predniesť svoje interpelácie tam, kde vláda je. Vyzerá to tak, že tu dnes vláda je, tak to chcem predniesť,“ povedal krátko po svojom príchode na úrad vlády Hlina.

Premiérovi posielal list, v ktorom žiadal o možnosť predložiť interpelácie na rokovaní vlády. Odpoveď zatiaľ nedostal. Poukázal na to, že v ústave je napísané, že poslanec má právo interpelovať ministrov, ale nie je napísané kde. Je tam len uvedené, že odpovede dostane na pôde národnej rady.

Úrad vlády v reakcii na aktivitu poslanca Hlinu upozornil, že zasadnutia vlády sú v zmysle kompetenčného zákona neverejné. „Zasadnutia vlády sú podľa kompetenčného zákona neverejné, štátne orgány, a teda aj Úrad vlády môže konať len v medziach platnej ústavy a zákonov,“ reagovala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Hlina požiadal o možnosť zúčastniť sa na rokovaní vlády premiéra už dávnejšie. Vzhľadom na to, že na svoj list nedostal žiadnu odpoveď, považoval to za vyjadrenie postoja, že neexistujú dôvody na zamietnutie jeho žiadosti o účasť na rokovaní vlády SR.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Hlina