Letavy presťahovali umenie do prírody

Priestor okolo lyžiarskeho strediska Línia za Kokavou nad Rimavicou v okrese Poltár pripomína tento týždeň galériu pod holým nebom.

16.08.2013 14:22
Letavy, tábor, tanec Foto:
Na Letavách je o tanec záujem. Účastníci sa môžu zapojiť do aktivít aj v 11 tvorivých dielňach.
debata

Zaplnili ho profesionálni aj amatérski umelci zo Slovenska, Česka Poľska, Rakúska, Francúzska a Anglicka, ktorí sa zišli v rámci už 28. ročníka umeleckého tábora Letavy, najväčšieho svojho druhu na Slovensku. Stretávajú sa v ňom ľudia, ktorých zaujíma umenie a počas leta vyhľadávajú aktívnu formu dovolenky. Strávia ju v prírode, v ktorej pre nich organizátori pripravili tvorivé dielne. V nich môžu pod dohľadom lektorov rozvíjať talent, fantáziu a konfrontovať svoje názory s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi.

Význam tábora Letavy spočíva podľa jedného z hlavných organizátorov Mariána Lacka v slobode. „Tábor je otvorený všetkým ľuďom. Môže sa doň prihlásiť každý, koho zaujíma umenie. Aj keď je úplným amatérom. Počas týždňa sa môže realizovať v tom, k čomu inklinuje. Panuje tu sloboda tvorby a názoru. Zapojiť sa môže do práce v tvorivých dielňach, ktorých sme tento rok pripravili jedenásť. Sú to dielňa maľby, umeleckého kováčstva, fotografie, bábkarskej tvorby, pantomímy, keramiky, hereckej tvorby, režijno-hereckej tvorby a tanca,“ hovorí Lacko. Dielne vedú skúsení lektori, medzi ktorými boli herečka Jana Oľhová či mím Miroslav Kasprzyk.

Umelecký tábor má tento rok aj s lektormi a organizátormi 210 účastníkov. Tvorivej činnosti v dielňach sa venujú sedem hodín denne, večer sa môžu zúčastniť na hudobných koncertoch, happeningoch, autorskom čítaní či divadelnej improvizácii. Počas týždňa by mali vytvoriť vlastné dielo alebo iný umelecký výstup. „Najstaršími účastníkmi tábora sú tento rok päťdesiatnici, no mali sme tu už pred niekoľkými rokmi aj starenku, ktorá mala deväťdesiat rokov. Teraz sú medzi zúčastnenými najmä študenti umeleckých škôl a konzervatórií, ktorí účasť v tábore berú ako doplnok k štúdiu,“ vysvetlil Lacko.

Paula Reiselová z Bratislavy sa prihlásila do bábkarskej dielne a pracuje na výrobe divadelného Gašparka. V tábore je štvrtýkrát. „Keď sem človek raz príde, už sa vracia pravidelne,“ zdôrazňuje. Na Letavy sa vracia aj herečka Jana Oľhová, ktorá si už ani nepamätá, na ktorom ročníku sa zúčastňuje. „Chodím sem s rodinou. Priťahuje ma atmosféra, ktorá tu vládne,“ poznamenáva. Čaro Letáv spočíva podľa nej aj v tom, že účastníci pracujú v prírode. V tábore sú však aj úplní nováčikovia, ktorí majú na Letavách premiéru. Ako dvadsaťročná Anna Bogácsi z Lučenca a devätnásťročná Mária Riliaková z Tvrdošína. Obe študentky. „Letavy nám odporučili priatelia a neľutujeme, že sme tu. O rok sa určite vrátime,“ povedala Lučenčanka, ktorá s kamoškou z Tvrdošína pracuje v dielni zameranej na maľbu.

Stretnutie nádejných umelcov sa na konci tábora skončí prezentáciou diel, ktoré jeho účastníci vytvoria. S tými sa koncom septembra bude môcť oboznámiť aj verejnosť, prezentované budú na výstave v Dome kultúry v Rimavskej Sobote.

Letavy založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici. Prvých 17 ročníkov sa konalo v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote, ďalších šesť v Krokave pri Hnúšti. Pri obci Kokava nad Rimavicou sa konajú piaty raz. Za dvadsaťosem rokov ich existencie sa na podujatí zúčastnilo vyše 6-tisíc profesionálnych umelcov i amatérov z viac ako dvadsiatich krajín sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tábor #Lacko #Letavy