Odborník: Dvojnásobné zlyhanie výbušniny je extrém

O príčinách výbuchu pri razení tunela Šibenik, ktorý si v pondelok vyžiadal život strelmajstra, vychádzajú na povrch stále nové dohady. Pravda preto oslovila odborníka Daniela Nemčeka, ktorý pracuje v akreditovanej štátnej skúšobni pre skúšky výbušnín na civilné použitie KONŠTRUKTA - Defence v Dubnici nad Váhom. Všetky druhy výbušnín, ktoré sa na Slovensku môžu používať, schvaľuje práve táto spoločnosť.

18.08.2013 17:00
Šibenik, nehota, tunel Foto: ,
Miesto tragickej nehody, pri ktorej zavalilo šiestich robotníkov na stavenisku tunela Šibenik pri Levoči. Jeden z nich na mieste zahynul.
debata (5)

Koľko druhov priemyselných výbušnín je na Slovensku schválených na civilné použitie?
Vstupom do Európskej únie prevzalo Slovensko systém, pomocou ktorého sa výrobky, ako sú napríklad priemyselné výbušniny, schvaľujú a kontrolujú. Kontrolu kvality vykonáva nielen výrobca, ale aj nezávislá organizácia – tzv. notifikovaná osoba. Takýchto organizácií je v EÚ pre oblasť výbušnín na civilné použitie 14 a ich výsledky – potvrdenie, že daný výrobok vyhovuje bezpečnostným požiadavkám (to známe CE) – platia na celom území únie. To znamená, že na Slovensku sa používa značné množstvo typov výbušnín vyrábaných v členských štátoch EÚ.

Pri pondelkovom nešťastí v tuneli Šibenik údajne zlyhali rozbušky dvakrát, môže sa niečo také stať častejšie, alebo to bol ojedinelý prípad?
Žiadna výroba, ani pri maximálnej snahe, nemôže produkovať stopercentnú kvalitu – to je štatisticky nemožné. Pri výrobe výbušnín sa výrobcovia snažia produkovať čo najkvalitnejšie a tým i čo najbezpečnejšie výrobky a kontrola kvality tejto výroby je na veľmi vysokej úrovni. Preto je zlyhávka veľmi ojedinelým javom. Takýto mimoriadny prípad používateľ musí ohlásiť orgánu dohľadu a musí sa vyšetriť príčina zlyhávky. Dvojnásobné zlyhanie je extrém, ktorý vari nemá obdobu.

Čo sa podľa vás mohlo v pondelok stať? Mohol zlyhať ľudský faktor či skôr materiál, alebo technika?
Myslím si, že by bolo odo mňa veľmi nezodpovedné, keby som na túto otázku odpovedal. Prípad sa vyšetruje a príčina sa s veľkou pravdepodobnos­ťou zistí.

Jeden z robotníkov, ktorého prepustili z nemocnice, pre médiá povedal, že chybu asi urobil strelmajster, lebo použil elektrinu na pušný prach. Strelmajster mal vraj najskôr odrezať kúsok výbušniny, aby vyskúšal, či je funkčná, no namiesto toho vraj rozbušku strčil do celého kusa trhaviny…
Odpoveď nie je jednoduchá, ale skúsim to v skratke vysvetliť. Jedna vec je trhavina, s ktorou tam zrejme nebol problém. Ten bol v inicializačnom systéme. Bežná prax je naozaj taká, že strelmajster musí zistiť, v čom je problém. Chyba zrejme bola v rázovej rúrke, ktorá je tenká, má len niekoľko milimetrov, a je v nej malé množstvo trhaviny a dá sa iniciovať elektricky. Ak chce strelmajster zistiť, či nie je chyba v nej, tak je pravda, že z nej kúsok odreže a vyskúša, či funguje. Množstvo výbušniny v nej je také malé, že to nemôže ublížiť. K zvyšku sa nechcem vyjadrovať s ohľadom na vyšetrovanie prípadu.

Aké sú základné bezpečnostné pravidlá a postupy pri používaní civilných výbušnín? Prípadne ako dlho treba počkať, ak nejaká zlyhá?
Konkrétna odpoveď by bola značne obšírna – každý typ trhaviny a každý spôsob roznetu majú presne stanovené podmienky a spôsob použitia, čakaciu lehotu v prípade zlyhania, ako aj presný postup pri likvidácii prípadnej zlyhávky.

Aký najčastejší typ civilných výbušnín sa využíva pri razení tunelov? Boli trhaviny použité pri pondelkovom odstrele na Slovensku povolené?
V minulosti sa na razenie tunelov takmer výlučne používali tzv. želatínované trhaviny na báze nitroglycerínu a nitrocelulózy. V súčasnosti sa viac preferujú trhaviny emulzného typu, ktoré sú podľa môjho názoru bezpečnejšie. Trhaviny použité pri nešťastnom odstrele – AUSTROGEL P, EMULEX 1, EMULEX C, ako aj neelektrický roznetný systém INDETSHOCK TS – sú certifikované a ich používanie je na Slovensku povolené.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #nehoda #tunel #Šibeník