Slováci už nepotrebujú víza do Turecka

Slováci od utorka 20. 8. nepotrebujú víza na vstup do Turecka. "Turecký prezident spolu s prezidentom Slovenskej republiky o dvanástej hodine podpísali návrh tamojšej vlády na zrušenie vízovej povinnosti pre Slovákov," potvrdil hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

20.08.2013 12:54 , aktualizované: 15:40
debata (10)

O zrušenie vízovej povinnosti sa naša krajina usilovala už dlhší čas, premiér Robert Fico otvoril túto tému aj vo februári na stretnutí premiérov a aj začiatkom júna na osobnom stretnutí s tureckým premiérom. Turistické vízum na dobu pobytu maximálne 30 dní bolo možné si zakúpiť na každom hraničnom priechode Turecka za 20 dolárov, teda 15 eur. Za prekročenie platnosti víza turecké orgány vyberali pokutu podľa dĺžky obdobia, ktorá sa spravidla začínala pri 100-dolárovej sume.

Zrušenie víz sa odhadovalo na začiatok letnej sezóny, nakoniec prišlo na prahu letných dovoleniek. Napriek tomu Turecko očakáva, že zrušenie vízovej povinnosti priláka k nim ešte viac turistov z našej krajiny. Minulý rok sa Turecko stalo jednotkou medzi destináciami, v ktorých cez cestovné kancelárie dovolenkovali našinci. Podľa Štatistického úradu vycestovalo do Turecka vlani viac ako 90-tisíc Slovákov. Turecku momentálne nahráva do karát aj veľmi zlá situácia v Egypte a to, že viaceré slovenské cestovky sem prestali v toto leto lietať. Namiesto do Egypta si tak Slováci vyberajú dovolenku v Turecku alebo na gréckych ostrovoch.

Po rokovaní nášho a tureckého prezidenta budú mať jednoduchší prístup na Slovensko aj Turci. Slovensko totiž avizovalo, že liberalizuje vízový režim pre občanov Turecka. Zjednodušenie sa bude týkať študentov, vedcov a podnikateľov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vízová povinnosť #slovensko-turecké vzťahy