NKÚ robí kontrolu vo väzniciach

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) rozbehol kontrolu v slovenských väzniciach. Na Generálnom riaditeľstve Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a v deviatich ústavoch na výkon väzby a na výkon trestu odňatia slobody preverujú hospodárnosť a efektívnosť vynakladania štátnych peňazí na zamestnávanie väzňov.

25.08.2013 08:25
väzeň, väzenie, väznica, mreže Foto:
Ilustračné foto
debata

NKÚ zisťuje, ako vytvárajú podmienky a plnia podprogram Zamestnávanie odsúdených vo vedľajšom hospodárstve, ako aj mieru zamestnávania odsúdených, vrátane vytvárania podmienok na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v programe Väzenstvo. Podľa riaditeľky odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Ivety Bielikovej budú výsledky kontroly k dispozícii koncom septembra.

NKÚ počas kontroly zhodnotí systém vedľajšieho hospodárstva, verejného obstarávania a nakladania s majetkom štátu a s verejnými peniazmi. Posúdia kapacitné možnosti vedľajších hospodárstiev jednotlivých väzníc. „Tiež sa hodnotí zamestnávanie obvinených a odsúdených (legislatíva, súčasný stav), náklady na obvineného a odsúdeného, pohľadávky voči obvineným a odsúdeným a ich vymáhanie,“ dodala Bieliková.

Kontrolóri porovnajú u jednotlivých zložiek ZVJS štandard ubytovacej plochy na väznenú osobu, príjmy jednotlivých stredísk na väznenú osobu, náklady na deň, priemerné náklady na zdravotnú starostlivosť väznenej osoby. NKÚ preverí aj to, či a ako boli využívané všetky stavby, stroje, prístroje, zariadenia a automobilová technika do 3,5 tony.

debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #kontrola #väznice